Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Nasycone kwasy tłuszczowe

Klasyfikacja:

Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z olejów zwierzęcych i roślinnych. Bogate źródła nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie obejmują tłuszcz maślany, tłuszcz mięsny i oleje tropikalne (olej palmowy, olej kokosowy i olej z ziaren palmowych).Zmniejszone nasycenie kwasów tłuszczowych jest związane z podwójnymi wiązaniami. Można je znaleźć tylko w jednonienasyconych (jedno podwójne wiązanie w łańcuchu) i wielonienasyconych (dwa lub więcej podwójnych wiązań) kwasach tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe można również podzielić ze względu na długość łańcucha lub liczbę atomów węgla. Każdy kwas tłuszczowy składa się z pierwiastków węgla, wodoru i tlenu. Pod względem chemicznym, kwasy tłuszczowe to kwasy karboksylowe z alifatycznym łańcuchem węglowodorowym.

Nasycone kwasy tłuszczowe (Saturated Fatty Acids) nie zawierają żadnych podwójnych wiązań w łańcuchu. Tworzą długie proste łańcuchy.Zwłaszcza w tłuszczach zwierzęcych występuje duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych jako rezerwa energetyczna. Nasycone kwasy tłuszczowe są ważne w żywieniu ze względu na ich zdolność do podnoszenia poziomu lipidów we krwi.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z