Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Nasycone kwasy tłuszczowe

Klasyfikacja:

Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z olejów zwierzęcych i roślinnych. Bogate źródła nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie obejmują tłuszcz maślany, tłuszcz mięsny i oleje tropikalne (olej palmowy, olej kokosowy i olej z ziaren palmowych).Zmniejszone nasycenie kwasów tłuszczowych jest związane z podwójnymi wiązaniami. Można je znaleźć tylko w jednonienasyconych (jedno podwójne wiązanie w łańcuchu) i wielonienasyconych (dwa lub więcej podwójnych wiązań) kwasach tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe można również podzielić ze względu na długość łańcucha lub liczbę atomów węgla. Każdy kwas tłuszczowy składa się z pierwiastków węgla, wodoru i tlenu. Pod względem chemicznym, kwasy tłuszczowe to kwasy karboksylowe z alifatycznym łańcuchem węglowodorowym.

Nasycone kwasy tłuszczowe (Saturated Fatty Acids) nie zawierają żadnych podwójnych wiązań w łańcuchu. Tworzą długie proste łańcuchy.Zwłaszcza w tłuszczach zwierzęcych występuje duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych jako rezerwa energetyczna. Nasycone kwasy tłuszczowe są ważne w żywieniu ze względu na ich zdolność do podnoszenia poziomu lipidów we krwi.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?