Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Nasiona soi

Klasyfikacja:
Další názvy:
Glycine max, soja

Ziarna soi ( Glycine max ) to rodzaj roślin strączkowych pochodzących z Azji Wschodniej. Soja jest ważną częścią azjatyckiej diety i jest spożywana od tysięcy lat. Obecnie uprawia się je głównie w Azji oraz Ameryce Południowej i Północnej. W Azji soja jest często spożywana w całości, ale w krajach zachodnich znacznie bardziej powszechne są mocno przetworzone produkty sojowe. Może występować w różnych kolorach, od zwykłego koloru, który jest zielony, do czarnego, brązowego, a nawet żółtego.

Jest świetny ze względu na wysoką zawartość białka, błonnika, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i witamin. Jest również bardzo bogata w obniżającą poziom cholesterolu lecytynę lub nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 3, które są dobre dla serca. Soja jest żywnością GMO. Prawie wszystkie nasiona soi - około 90% produkcji - są genetycznie zmodyfikowane tak, aby były odporne na herbicydy (HT). Firmy chemiczne wykorzystują rodzaj bakterii, które są naturalnie odporne na herbicydy do produkcji tych upraw HT. DNA jest ekstrahowane z odpornych bakterii i umieszczane w DNA soi, aby stworzyć roślinę GMO, która będzie odporna na bezpośrednie stosowanie herbicydów, takich jak glifosat, dikamba i 2,4-D. Żywność GMO stanowi poważny problem dla całego ekosystemu planety i jest szkodliwa dla zdrowia.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.