Nasiona konopi
Klasyfikacja:
Nasiona konopi pochodzą z rośliny Cannabis sativa. Odmiana ta jest uprawiana do celów przemysłowych. Nasiona były jednym z pięciu zbóż w starożytnych Chinach, a tym samym stanowiły ważną część codziennej diety aż do X wieku. W Europie nasiona konopi były spożywane podczas głodu. Obecnie są one "odkrywane na nowo", ponieważ są doskonałym źródłem składników odżywczych i fitochemicznych, które mają korzyści zdrowotne. Nic więc dziwnego, że nasiona nadal są podstawowym pożywieniem dla wielu osób, nawet jeśli początkowo mogą one obawiać się ich psychotropowego działania.
Małe nasiona są pełne białka, korzystnych dla zdrowia tłuszczów, błonnika i wielu witamin i minerałów. Nasiona konopi zawierają około 10 g białka, 15 g tłuszczów bogatych w kwasy tłuszczowe omega i 3 g węglowodanów w 3 łyżkach stołowych. Oprócz tych makroskładników, w nasionach można znaleźć magnez, żelazo, cynk, fosfor, wapń i błonnik. Nasiona są bogatym źródłem różnych przeciwutleniaczy, w tym polifenoli, flawonoidów i flawonoli.
Małe nasiona są pełne białka, korzystnych dla zdrowia tłuszczów, błonnika i wielu witamin i minerałów. Nasiona konopi zawierają około 10 g białka, 15 g tłuszczów bogatych w kwasy tłuszczowe omega i 3 g węglowodanów w 3 łyżkach stołowych. Oprócz tych makroskładników, w nasionach można znaleźć magnez, żelazo, cynk, fosfor, wapń i błonnik. Nasiona są bogatym źródłem różnych przeciwutleniaczy, w tym polifenoli, flawonoidów i flawonoli.
Kolejnym makroskładnikiem odżywczym, który jest szeroko reprezentowany w nasionach, jest tłuszcz. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje, ponieważ nie może ich wytwarzać. Należą do nich kwas linolowy, który jest kwasem omega-6, oraz kwas alfa-linolenowy (kwas tłuszczowy omega-3). Zawierają również rzadszy rodzaj tłuszczu omega-6 o nazwie kwas gamma-linolenowy (GLA), który ma właściwości przeciwzapalne.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.