N-acetylo-L-cysteina
N-Acetylo-L-Cysteina to uzupełniająca forma cysteiny, która znajduje się w większości produktów spożywczych.Dzięki zmodyfikowanemu aminokwasowi cysteinie może stymulować przeciwutleniacz glutation, wspierając w ten sposób zdrowie komórek, tkanek i narządów. NAC odgrywa kilka ważnych ról w organizmie człowieka, pomagając w wielu kwestiach zdrowotnych. Jest to jedna z najskuteczniejszych substancji do detoksykacji i ochrony przed stresem oksydacyjnym, w którym dochodzi do uszkodzenia komórek przez wolne rodniki.
Ma działanie przeciwutleniające, gdzie chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a także działanie przeciwzapalne. Stymuluje produkcję glutationu. Zapobiega chorobom wątroby i nerek oraz pomaga w detoksykacji wątroby i nerek. Wspomaga zdrowie mózgu, regulując poziom glutaminianu w mózgu, którego nadmiar może powodować zaburzenia psychiczne. Łagodzi objawy chorób układu oddechowego, zmniejsza stan zapalny, rozkłada śluz. Może poprawiać płodność zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i wspomaga układ odpornościowy.