Morwa
Klasyfikacja:
Další názvy:
Morwa
Morwy to słodkie jagody rosnące w różnych regionach o umiarkowanym klimacie. Wiadomo, że pochodzą z Chin, ale rozprzestrzeniły się na cały świat. Uprawiana odmiana nazywa się Morus Indica, a jej owoce rosną bardzo szybko. Morwy są bogate w ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo, witamina C, witamina K, potas i wapń. Ich spożycie ma wiele korzyści leczniczych.
Przede wszystkim wspomagają układ trawienny. Dzieje się tak, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika. Błonnik pomaga regulować trawienie, przyspieszając przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy. Zmniejsza to ryzyko wzdęć, zaparć i bólu. Morwy poprawiają krążenie krwi. Ponieważ zawierają duże ilości żelaza, zwiększa to produkcję czerwonych krwinek, co pomaga organizmowi rozprowadzać tlen do ważnych tkanek. Regularne spożywanie morwy wzmacnia również układ nerwowy i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C jest to również świetna broń przeciwko infekcjom i obcym patogenom, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.
Liście morwy są stosowane zewnętrznie w leczeniu bardzo suchej skóry i pomagają zachować naturalny kolor włosów, ponieważ pomagają w produkcji melaniny we włosach.
Przede wszystkim wspomagają układ trawienny. Dzieje się tak, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika. Błonnik pomaga regulować trawienie, przyspieszając przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy. Zmniejsza to ryzyko wzdęć, zaparć i bólu. Morwy poprawiają krążenie krwi. Ponieważ zawierają duże ilości żelaza, zwiększa to produkcję czerwonych krwinek, co pomaga organizmowi rozprowadzać tlen do ważnych tkanek. Regularne spożywanie morwy wzmacnia również układ nerwowy i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C jest to również świetna broń przeciwko infekcjom i obcym patogenom, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.
Liście morwy są stosowane zewnętrznie w leczeniu bardzo suchej skóry i pomagają zachować naturalny kolor włosów, ponieważ pomagają w produkcji melaniny we włosach.