Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Morela

Klasyfikacja:
Další názvy:
Morele, Prunus armeniaca
Morele, znane po łacinie jako Prunus armeniaca, to małe owoce pestkowe, które przypominają brzoskwinie lub śliwki i są z nimi blisko spokrewnione. Mają miękki, kwaśny miąższ pod cienką zewnętrzną skórką.

Podobnie jak inne owoce, morele mają ogromne zalety. Oprócz dostarczania nam znacznej ilości błonnika, który oprócz utrzymywania sytości na dłużej, jest również ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Morele zawierają również wysoką zawartość potasu, którego nasz organizm potrzebuje do prawidłowej regulacji ciśnienia krwi, ponieważ obniża on poziom sodu. Ponadto potas jest ważny dla skurczu mięśnia sercowego, regulacji wody w organizmie czy wspierania równowagi psychicznej. Morele zawierają również beta karoten, który wspiera zdrowie oczu, a ponadto zawierają witaminę C, która bierze udział w funkcjach układu odpornościowego i produkcji kolagenu.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?