Morela
Klasyfikacja:
Další názvy:
Morele, Prunus armeniaca
Morele, znane po łacinie jako Prunus armeniaca, to małe owoce pestkowe, które przypominają brzoskwinie lub śliwki i są z nimi blisko spokrewnione. Mają miękki, kwaśny miąższ pod cienką zewnętrzną skórką.
Podobnie jak inne owoce, morele mają ogromne zalety. Oprócz dostarczania nam znacznej ilości błonnika, który oprócz utrzymywania sytości na dłużej, jest również ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Morele zawierają również wysoką zawartość potasu, którego nasz organizm potrzebuje do prawidłowej regulacji ciśnienia krwi, ponieważ obniża on poziom sodu. Ponadto potas jest ważny dla skurczu mięśnia sercowego, regulacji wody w organizmie czy wspierania równowagi psychicznej. Morele zawierają również beta karoten, który wspiera zdrowie oczu, a ponadto zawierają witaminę C, która bierze udział w funkcjach układu odpornościowego i produkcji kolagenu.
Podobnie jak inne owoce, morele mają ogromne zalety. Oprócz dostarczania nam znacznej ilości błonnika, który oprócz utrzymywania sytości na dłużej, jest również ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Morele zawierają również wysoką zawartość potasu, którego nasz organizm potrzebuje do prawidłowej regulacji ciśnienia krwi, ponieważ obniża on poziom sodu. Ponadto potas jest ważny dla skurczu mięśnia sercowego, regulacji wody w organizmie czy wspierania równowagi psychicznej. Morele zawierają również beta karoten, który wspiera zdrowie oczu, a ponadto zawierają witaminę C, która bierze udział w funkcjach układu odpornościowego i produkcji kolagenu.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.