Monohydrat kreatyny
Klasyfikacja:
Další názvy:
Kreatyna, kreatyna, monohydrat kreatyny
Kreatyna jest azotowym kwasem organicznym, który jest podobny w składzie do białka i znajduje się głównie w mięśniach, ale można go również znaleźć w mózgu. Około 95% kreatyny w ludzkim ciele jest przechowywane w mięśniach szkieletowych, a 5% w mózgu.Jest transportowana przez krew i wykorzystywana przez części ciała, które mają wysokie zapotrzebowanie na energię. Kilka czynników wpływa na zapasy kreatyny w organizmie, w tym spożycie mięsa, ćwiczenia, masa mięśniowa i poziom hormonów. Monohydrat kreatyny jest jednym z najpopularniejszych suplementów budujących mięśnie i siłę.
Z pożywienia, kreatynę można znaleźć w czerwonym mięsie, rybach (łosoś, tuńczyk), żółtkach jaj i owocach morza.
Służy do poprawy wydajności fizycznej, szybszego wzrostu włókien mięśniowych i zwiększenia zdolności organizmu do wytwarzania energii, ponieważ kreatyna pomaga wytwarzać więcej adenozynotrójfosforanu ATP. Zwiększa energię i zmniejsza zmęczenie. Spowalnia utratę masy kostnej, zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów (choroba zwyrodnieniowa stawów). Łagodzi objawy choroby Parkinsona. Leczy choroby neurologiczne, poprawia funkcjonowanie mózgu - choroba Alzheimera, padaczka, udar. Może obniżać poziom cukru we krwi.
Z pożywienia, kreatynę można znaleźć w czerwonym mięsie, rybach (łosoś, tuńczyk), żółtkach jaj i owocach morza.
Służy do poprawy wydajności fizycznej, szybszego wzrostu włókien mięśniowych i zwiększenia zdolności organizmu do wytwarzania energii, ponieważ kreatyna pomaga wytwarzać więcej adenozynotrójfosforanu ATP. Zwiększa energię i zmniejsza zmęczenie. Spowalnia utratę masy kostnej, zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów (choroba zwyrodnieniowa stawów). Łagodzi objawy choroby Parkinsona. Leczy choroby neurologiczne, poprawia funkcjonowanie mózgu - choroba Alzheimera, padaczka, udar. Może obniżać poziom cukru we krwi.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.