Mniszek lekarski
Klasyfikacja:
Další názvy:
Taraxacum officinale, Taraxacum officinale
Łacińska nazwa Taraxacum officinale może nie dzwonić, ale mniszek lekarski, czyli śmietana tatarska, jest znana dzieciom. Nie powinny, ponieważ łąki i ogrody są nim pokryte. Często myślimy o mniszku lekarskim jako o chwaście w naszych ogrodach, ale to o wiele więcej. Być może znasz miód z mniszka lekarskiego, ale w tradycyjnej czeskiej medycynie mniszek lekarski jest bardzo cenionym ziołem o wielu właściwościach leczniczych. Cała roślina jest przetwarzana jako kwiaty, łodygi, liście i korzenie. Jego działanie detoksykujące jest doceniane nie tylko przez wątrobę, ale przez cały organizm. Oprócz witaminy C i B zawiera również karoten, a jego ilość jest porównywalna nawet z marchewką.
Z jednej strony rzeżucha pomaga wątrobie w detoksykacji, rozluźnia również przewody oddechowe, wspomaga odkrztuszanie, metabolizm i wydalanie żółci i moczu. Mówi się również, że mniszek lekarski obniża poziom cholesterolu.
Istnieje wiele rodzajów mniszka lekarskiego, ale mniszek lekarski jest najbardziej znany. Jak sama nazwa wskazuje, mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych. Kwiaty mniszka lekarskiego są wykorzystywane do produkcji miodu, który jest dobry w leczeniu zapalenia migdałków i bólu gardła, ale łodygi, liście i korzenie są również spożywane. Mniszek lekarski zawiera minerały, zwłaszcza krzem, potas, wapń i żelazo.
Z jednej strony rzeżucha pomaga wątrobie w detoksykacji, rozluźnia również przewody oddechowe, wspomaga odkrztuszanie, metabolizm i wydalanie żółci i moczu. Mówi się również, że mniszek lekarski obniża poziom cholesterolu.
Istnieje wiele rodzajów mniszka lekarskiego, ale mniszek lekarski jest najbardziej znany. Jak sama nazwa wskazuje, mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych. Kwiaty mniszka lekarskiego są wykorzystywane do produkcji miodu, który jest dobry w leczeniu zapalenia migdałków i bólu gardła, ale łodygi, liście i korzenie są również spożywane. Mniszek lekarski zawiera minerały, zwłaszcza krzem, potas, wapń i żelazo.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.