Miód manuka
Klasyfikacja:
Další názvy:
Miód manuka
Miód manuka można sklasyfikować jako superżywność, ponieważ ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest produkowany przez zapylanie krzewu manuka w Nowej Zelandii. Główne korzyści obejmują jego właściwości antybakteryjne. Leczy ból gardła, niestrawność, jest dodawany do maści stosowanych do leczenia zranionej skóry, wzmacnia układ odpornościowy i dostarcza energii. Ponadto miód manuka ma właściwości przeciwwirusowe, ponieważ zawiera substancję podobną do innych miodów o nazwie MGO (methylglyoxal). Do użytku zewnętrznego miód manuka jest stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego skóry, leczenia drobnych urazów, egzemy i trądziku.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?