Miłorząb dwuklapowy
Klasyfikacja:
Další názvy:
Jinan bicuspid
Jinan bicolor jest jednym z najstarszych drzew na naszej planecie. Ma ponad 200 milionów lat. Ginkgo biloba to drzewo, które pochodzi z Chin i jest określane jako żywa skamielina. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się jego liście i nasiona, ale współczesna medycyna koncentruje się na przyjmowaniu wyciągu z liści. Ginkgo biloba może być stosowany w postaci tabletek, ekstraktów, herbat i kapsułek.
Gingo biloba zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla naszego organizmu, a tym bardziej w dzisiejszych czasach. Przeciwutleniacze pomagają chronić nasze komórki przed działaniem wolnych rodników, które powstają w środowisku, w którym żyjemy. Wolne rodniki to wysoce reaktywne cząsteczki, które są wytwarzane w organizmie podczas normalnych funkcji metabolicznych, takich jak przekształcanie żywności w energię lub detoksykacja. Wolne rodniki mogą być również wytwarzane przez przemysłowo przetworzoną żywność, zanieczyszczenie powietrza lub brak snu. Przyczyn może być wiele i są one wspólnie nazywane stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny ma tendencję do uszkadzania zdrowych tkanek, przyczyniając się do przyspieszenia starzenia i rozwoju różnych chorób.
Najbardziej widocznym działaniem Ginkgo biloba jest zdolność do zwiększenia przepływu krwi do różnych części ciała, w tym kończyn i mózgu. Badanie potwierdziło nawet, że osoby z chorobami serca, które przyjmowały ekstrakt z Ginkgo biloba, wykazywały natychmiastowy wzrost przepływu krwi do różnych części ciała. Poziom tlenku azotu wzrósł nawet o 12%. Związek ten jest odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń krwionośnych.2 Ginkgo biloba wspomaga więc funkcjonowanie mózgu, w tym koncentrację i pamięć.
Gingo biloba zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla naszego organizmu, a tym bardziej w dzisiejszych czasach. Przeciwutleniacze pomagają chronić nasze komórki przed działaniem wolnych rodników, które powstają w środowisku, w którym żyjemy. Wolne rodniki to wysoce reaktywne cząsteczki, które są wytwarzane w organizmie podczas normalnych funkcji metabolicznych, takich jak przekształcanie żywności w energię lub detoksykacja. Wolne rodniki mogą być również wytwarzane przez przemysłowo przetworzoną żywność, zanieczyszczenie powietrza lub brak snu. Przyczyn może być wiele i są one wspólnie nazywane stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny ma tendencję do uszkadzania zdrowych tkanek, przyczyniając się do przyspieszenia starzenia i rozwoju różnych chorób.
Najbardziej widocznym działaniem Ginkgo biloba jest zdolność do zwiększenia przepływu krwi do różnych części ciała, w tym kończyn i mózgu. Badanie potwierdziło nawet, że osoby z chorobami serca, które przyjmowały ekstrakt z Ginkgo biloba, wykazywały natychmiastowy wzrost przepływu krwi do różnych części ciała. Poziom tlenku azotu wzrósł nawet o 12%. Związek ten jest odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń krwionośnych.2 Ginkgo biloba wspomaga więc funkcjonowanie mózgu, w tym koncentrację i pamięć.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.