Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Maślan

Klasyfikacja:
Další názvy:
maślan

Nazwa maślan pochodzi od starożytnego greckiego słowa oznaczającego masło. Wynika to z faktu, że Grecy zauważyli, że gdy masło lub mleko jełczeje, nabiera silnego zapachu, który jest częściowo spowodowany produkcją maślanu w mleku. Maślan jest wytwarzany w okrężnicy jako produkt uboczny metabolizmu rozpuszczalnego błonnika.

Maślan jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym wytwarzanym przez bakterie jelitowe podczas rozkładu błonnika. Metabolit ten pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, w szczególności dlazdrowego trawienia, promowania zdrowia mózgu i ochrony przed chorobami.

Wynika to z faktu, że kolonocyty, gdy funkcjonują wydajnie, utrzymują jelita wolne od tlenu i zapewniają idealne środowisko dla rozwoju drobnoustrojów jelitowych. Maślan również reguluje naturalny ruch pokarmu przez jelita i zwiększa przepływ krwi do okrężnicy.

Krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, zapobiegając w ten sposób rakowi jelita grubego. I ma na to całkiem sprytny sposób. Większość nowotworów wytwarza enzym zwany deacetylazą histonów, ale maślan hamuje jego produkcję, zasadniczo powodując, że komórki nowotworowe zabijają się w procesie zwanym apoptozą.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z