Masło kakaowe
Masło kakaowe to najgrubsza część całego strąka. Aby go wyprodukować, ziarna kakaowca są tłoczone na zimno w celu ekstrakcji oleju. Rezultatem jest masło kakaowe, które ma żółty kolor i wyraźny czekoladowy aromat. W temperaturze pokojowej olej ten zastyga, podobnie jak olej kokosowy. Jest on używany do produkcji czekolady i zawiera 14 tłuszczów ogółem, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Między innymi, każda łyżka stołowa masła kakaowego zawiera 27,1 mg fitosteroli, które są związkami roślinnymi, które, jak wykazano, obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Masło kakaowe jest aktywnym składnikiem kremów lub balsamów do ust.
Masło kakaowe jest dostępne w postaci całej kostki lub mniejszych kawałków, które są łatwiejsze w obróbce. Można je wtedy łatwo wykorzystać do przygotowania domowej czekolady lub innych deserów, smoothie, lodów lub naleśników. Poza kuchnią można go używać zamiast balsamu do ciała lub do produkcji domowych kosmetyków. Masło kakaowe jest stabilne, więc ma długi okres trwałości.