Marchew
Klasyfikacja:
Další názvy:
Daucus carota, marchew
Marchew to warzywo korzeniowe, które najczęściej ma kolor pomarańczowy, ale występuje także w innych odcieniach, w tym fioletowym, żółtym, czerwonym lub białym. To popularne warzywo ma niezwykle wszechstronne zastosowanie, a jego smak może się nieznacznie różnić w zależności od koloru, wielkości i miejsca uprawy. Ma lekko słodki smak, ale czasami może mieć ziemisty lub gorzki smak. Najczęściej spożywaną częścią rośliny jest korzeń, chociaż łodyga i liście są również jadalne i w niektórych krajach są używane jako zioło lub liść sałaty.
Marchew jest doskonałym źródłem ważnych witamin i minerałów. Jest szczególnie bogata w beta-karoten, który nadaje marchwi pomarańczowy kolor. Zawiera również witaminę B, C, E, K, potas, wapń i żelazo. Ma dużą ilość przeciwutleniaczy i oferuje wiele korzyści zdrowotnych.
Marchew jest szczególnie znana ze swojego korzystnego wpływu na wzrok. utrzymuje oczy w zdrowiu, pomaga chronić je przed słońcem i zmniejsza ryzyko zaćmy i innych problemów z oczami. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Jest przeciwzapalna, ma pozytywny wpływ na zdrowie serca, wzmacnia układ odpornościowy i może wzmacniać kości. Marchew produkuje również olej i ekstrakty, które są dodawane do produktów kosmetycznych, ponieważ wzmacniają, napinają i odmładzają skórę. Marchew promuje zdrowie skóry, przyczynia się do zdrowszej i bardziej miękkiej skóry, nadaje jej młody wygląd i chroni ją przed wolnymi rodnikami. przyspiesza gojenie się ran i chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi.
Marchew jest szczególnie znana ze swojego korzystnego wpływu na wzrok. utrzymuje oczy w zdrowiu, pomaga chronić je przed słońcem i zmniejsza ryzyko zaćmy i innych problemów z oczami. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Jest przeciwzapalna, ma pozytywny wpływ na zdrowie serca, wzmacnia układ odpornościowy i może wzmacniać kości. Marchew produkuje również olej i ekstrakty, które są dodawane do produktów kosmetycznych, ponieważ wzmacniają, napinają i odmładzają skórę. Marchew promuje zdrowie skóry, przyczynia się do zdrowszej i bardziej miękkiej skóry, nadaje jej młody wygląd i chroni ją przed wolnymi rodnikami. przyspiesza gojenie się ran i chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.