Maqui
Maqui (Aristotelia chilensis) to tropikalny owoc jagodowy, który rośnie dziko na drzewie Maqui w Ameryce Południowej, a większość owoców pochodzi z Chile i Argentyny. Pomimo surowego klimatu, owoc ten kwitnie tam od wieków. W Chile jest on zbierany przez rdzennych Indian Mapuche, którzy czczą Maqui i jest on jednym z fundamentów ich tradycyjnej medycyny. Rdzenni Mapuche z tego obszaru jedli bardzo mało pokarmów stałych i pili sfermentowany napój z jagód Maqui kilka razy dziennie.
Owoce mają ciemnofioletowy kolor i można je porównać do wiśni lub jagód w smaku. Owoce i warzywa o ciemnoczerwonym, niebieskim, fioletowym i czarnym kolorze są prawie zawsze bogate w antocyjany. Antocyjany to pigmenty roślinne, które znajdują się również na przykład w jagodach lub owocach akacji. Jednak poziom antocyjanów w jagodach maqui jest znacznie wyższy niż w innych jagodach. 70% antocyjanów w maqui to delfinidyny, znane jako najsilniejszy przeciwutleniacz ze wszystkich antocyjanów.
W jaki sposób maqui może wspierać nasze zdrowie?
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Wspiera zdrowie serca.
- Detoksykuje układ trawienny.
- Zwiększa siłę i wytrzymałość.
- Ma właściwości przeciwwirusowe.
- Wspiera zdrowie skóry.