Maltodekstryna
Maltodekstryna jest polisacharydem. Jest to biały proszek wytwarzany ze skrobi pszennej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Jest wytwarzana w procesie enzymatycznego przetwarzania skrobi, najpierw gotując skrobię, a następnie dodając enzymy lub kwasy - najczęściej alfa-amylazę - w celu spowodowania rozkładu. Maltodekstryna jest rozpuszczalna w wodzie i ma neutralny smak.
Funkcjonuje jako środek zagęszczający, wypełniacz lub konserwant w wielu przetworzonych produktach spożywczych.
Znajduje się jednak zwykle tylko w niewielkich ilościach w żywności i dlatego nie ma na nas znaczącego wpływu. Jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny, w większych ilościach może powodować podwyższony poziom cukru we krwi, co może pomóc w leczeniu przewlekłej hipoglikemii (niskiego poziomu cukru we krwi). Pomaga dostarczać energię do organizmu.
Ponieważ maltodekstryna jest szybko przyswajalnym węglowodanem, często wchodzi w skład napojów sportowych i przekąsek dla sportowców.
Dla kulturystów i innych sportowców, maltodekstryna stanowi źródło szybkich kalorii podczas lub po treningu.
.