Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Maltodekstryna

Maltodekstryna jest polisacharydem. Jest to biały proszek wytwarzany ze skrobi pszennej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Jest wytwarzana w procesie enzymatycznego przetwarzania skrobi, najpierw gotując skrobię, a następnie dodając enzymy lub kwasy - najczęściej alfa-amylazę - w celu spowodowania rozkładu. Maltodekstryna jest rozpuszczalna w wodzie i ma neutralny smak.

Funkcjonuje jako środek zagęszczający, wypełniacz lub konserwant w wielu przetworzonych produktach spożywczych.

Znajduje się jednak zwykle tylko w niewielkich ilościach w żywności i dlatego nie ma na nas znaczącego wpływu. Jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny, w większych ilościach może powodować podwyższony poziom cukru we krwi, co może pomóc w leczeniu przewlekłej hipoglikemii (niskiego poziomu cukru we krwi). Pomaga dostarczać energię do organizmu.

Ponieważ maltodekstryna jest szybko przyswajalnym węglowodanem, często wchodzi w skład napojów sportowych i przekąsek dla sportowców.
Dla kulturystów i innych sportowców,
maltodekstryna stanowi źródło szybkich kalorii podczas lub po treningu.



.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.