Maltitol
Klasyfikacja:
Maltitol jest alkoholem cukrowym. Alkohole cukrowe występują naturalnie w niektórych owocach i warzywach. Są one również traktowane jako węglowodany. Alkohole cukrowe są preferowane w stosunku do ich naturalnych form. Są słodkie, ale nie tak słodkie jak cukier i mają o połowę mniej kalorii.
Maltitol jest substancją pochodzenia naturalnego, która jest używana do słodzenia żywności. Powstaje w wyniku uwodornienia maltozy, cukru występującego w skrobi. Nie ma również nieprzyjemnego posmaku, który mają inne substytuty cukru. Może pomóc w utrzymaniu diety niskokalorycznej, jeśli próbujesz schudnąć lub kontrolować cukrzycę. Maltitol i inne alkohole cukrowe również nie poprawiają ubytków ani próchnicy zębów, jak cukier i inne słodziki.Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?