Młoda pszenica
Klasyfikacja:
Další názvy:
Trawa pszeniczna
Młoda pszenica jest przygotowywana ze świeżo wykiełkowanych liści pszenicy zwyczajnej. Pszenica sprzedawana jest w postaci soku, proszku. Ważną rzeczą jest stopniowe zwiększanie ilości i uzupełnianie dużą ilością płynów. Zaletą jest to, że jest bezglutenowa, przetwarzana przed powstaniem ziaren zawierających gluten. Zawiera białko, chlorofil, przeciwutleniacze, witaminy z grup A, B, C, E, K oraz minerały, zwłaszcza żelazo, magnez i wapń. Młoda pszenica zwalcza wolne rodniki, może obniżać poziom cholesterolu, pomaga utrzymać poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i wywołuje uczucie sytości.
Młoda pszenica poprawia wchłanianie składników odżywczych, takich jak elektrolity, witamina C i witamina E. Jeśli chcemy jak najbardziej zminimalizować ryzyko chorób przewlekłych, młoda pszenica jest świetnym pomocnikiem, ponieważ może stworzyć alkaliczne środowisko w organizmie. Przeciwieństwem tego jest nadkwasota lub kwasica. Nadmierne zakwaszenie jest problemem, który może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Chlorofil jest tym składnikiem młodej pszenicy, który jest w stanie zapobiegać kwasicy, ponieważ pomaga zrównoważyć pH w organizmie i chronić komórki. naładowana aminokwasami (budulcem białka), a także enzymami, które są niezbędne do trawienia oraz wieloma witaminami i minerałami. Zaletą proszku z młodej pszenicy jest łatwość użycia. Proszek można po prostu wymieszać bezpośrednio z sokiem lub wodą, a także wykorzystać do pieczenia słodkich deserów.
Młoda pszenica poprawia wchłanianie składników odżywczych, takich jak elektrolity, witamina C i witamina E. Jeśli chcemy jak najbardziej zminimalizować ryzyko chorób przewlekłych, młoda pszenica jest świetnym pomocnikiem, ponieważ może stworzyć alkaliczne środowisko w organizmie. Przeciwieństwem tego jest nadkwasota lub kwasica. Nadmierne zakwaszenie jest problemem, który może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Chlorofil jest tym składnikiem młodej pszenicy, który jest w stanie zapobiegać kwasicy, ponieważ pomaga zrównoważyć pH w organizmie i chronić komórki. naładowana aminokwasami (budulcem białka), a także enzymami, które są niezbędne do trawienia oraz wieloma witaminami i minerałami. Zaletą proszku z młodej pszenicy jest łatwość użycia. Proszek można po prostu wymieszać bezpośrednio z sokiem lub wodą, a także wykorzystać do pieczenia słodkich deserów.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.