Młoda pszenica
Klasyfikacja:
Další názvy:
Trawa pszeniczna
Młoda pszenica jest przygotowywana ze świeżo wykiełkowanych liści pszenicy zwyczajnej. Pszenica sprzedawana jest w postaci soku, proszku. Ważną rzeczą jest stopniowe zwiększanie ilości i uzupełnianie dużą ilością płynów. Zaletą jest to, że jest bezglutenowa, przetwarzana przed powstaniem ziaren zawierających gluten. Zawiera białko, chlorofil, przeciwutleniacze, witaminy z grup A, B, C, E, K oraz minerały, zwłaszcza żelazo, magnez i wapń. Młoda pszenica zwalcza wolne rodniki, może obniżać poziom cholesterolu, pomaga utrzymać poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i wywołuje uczucie sytości.
Młoda pszenica poprawia wchłanianie składników odżywczych, takich jak elektrolity, witamina C i witamina E. Jeśli chcemy jak najbardziej zminimalizować ryzyko chorób przewlekłych, młoda pszenica jest świetnym pomocnikiem, ponieważ może stworzyć alkaliczne środowisko w organizmie. Przeciwieństwem tego jest nadkwasota lub kwasica. Nadmierne zakwaszenie jest problemem, który może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Chlorofil jest tym składnikiem młodej pszenicy, który jest w stanie zapobiegać kwasicy, ponieważ pomaga zrównoważyć pH w organizmie i chronić komórki. naładowana aminokwasami (budulcem białka), a także enzymami, które są niezbędne do trawienia oraz wieloma witaminami i minerałami. Zaletą proszku z młodej pszenicy jest łatwość użycia. Proszek można po prostu wymieszać bezpośrednio z sokiem lub wodą, a także wykorzystać do pieczenia słodkich deserów.
Młoda pszenica poprawia wchłanianie składników odżywczych, takich jak elektrolity, witamina C i witamina E. Jeśli chcemy jak najbardziej zminimalizować ryzyko chorób przewlekłych, młoda pszenica jest świetnym pomocnikiem, ponieważ może stworzyć alkaliczne środowisko w organizmie. Przeciwieństwem tego jest nadkwasota lub kwasica. Nadmierne zakwaszenie jest problemem, który może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Chlorofil jest tym składnikiem młodej pszenicy, który jest w stanie zapobiegać kwasicy, ponieważ pomaga zrównoważyć pH w organizmie i chronić komórki. naładowana aminokwasami (budulcem białka), a także enzymami, które są niezbędne do trawienia oraz wieloma witaminami i minerałami. Zaletą proszku z młodej pszenicy jest łatwość użycia. Proszek można po prostu wymieszać bezpośrednio z sokiem lub wodą, a także wykorzystać do pieczenia słodkich deserów.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?