Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Mąka z tapioki

Klasyfikacja:
Mąka z tapioki pochodzi z Ameryki Południowej i Indii. Tapioka to skrobia pochodząca z korzenia manioku. Skrobia ta jest ekstrahowana w procesie mycia i roztwarzania. Po zebraniu wystarczającej ilości wilgotnej pulpy, jest ona następnie wyciskana w celu wydobycia płynnej skrobi. Skrobia ta jest podstawowym pożywieniem w różnych krajach Afryki, Azji i Ameryki Południowej.

Skrobia z tapioki jest podstawowym składnikiem bezglutenowych wypieków i jest popularna wśród osób stosujących dietę Paleo. Naturalnie bezglutenowa, mąka z tapioki może służyć jako substytut pszenicy w wielu bezglutenowych przepisach. Ponieważ skrobia ta jest bezwonna i bez smaku, można ją łatwo dodać do dowolnego przepisu (pikantnego lub słodkiego) bez zmiany smaku samego przepisu. Kiedy skrobia z tapioki jest dodawana do wypieków, pomaga w prawidłowym połączeniu składników. Jest to funkcja, do której często używa się glutenu. Zdolności wiążące skrobi z tapioki pomagają piekarzom uzyskać wypieki, które są puszyste, lekkie i gąbczaste. Podobnie jak wiele innych skrobi, mąka z tapioki może być również stosowana jako zagęszczacz w zupach, gulaszach i puddingach.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.