Mąka ryżowa
Mąka ryżowa jest najczęściej używana w Azji, gdzie uszkodzone, nieużywane ziarna ryżu są przetwarzane i mielone na mąkę. Używa się zarówno białego, jak i brązowego ryżu. Mąka ryżowa jest jedną ze zdrowszych form mąki, ponieważ nie zawiera glutenu i jest odpowiednia dla celiaków (osób z nietolerancją glutenu).białko, błonnik, wapń, cynk, magnez, fosfor, kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B, cholinę.
Mąka ryżowa obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Wspomaga perystaltykę jelit, leczy zaparcia. Wywołuje uczucie sytości i zmniejsza głód. Wspomaga zdrowe funkcje trawienne, wspiera pracę wątroby, zmniejsza ryzyko chorób jelit, wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy typu 2. Pomaga w leczeniu trądziku, wysypek i utrzymaniu zdrowej skóry.