Luteina
Klasyfikacja:
Luteina jest ważnym przeciwutleniaczem, który wraz z zeaksantyną jest jednym z dwóch ważnych karotenoidów, czyli pigmentów wytwarzanych przez rośliny, które nadają owocom odcień od żółtego do czerwonawego. Luteinę można znaleźć najobficiej w zielonych warzywach liściastych: szpinaku, brokułach, jarmużu, boćwinie, ale także w jajkach, czerwonej papryce, kukurydzy. Luteina jest najlepiej wchłaniana, gdy jest przyjmowana z posiłkiem zawierającym większą ilość tłuszczu, ponieważ lipoproteiny o niskiej gęstości są głównym środkiem transportu luteiny.
Luteina przede wszystkim chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a w szczególności nasze oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wspomaga zdrowie oczu, pomagając tłumić stany zapalne, pomagając poprawić ostrość widzenia, chroniąc tkankę oka przed uszkodzeniami słonecznymi, pomagając chronić przed postępem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zmniejszając ryzyko zaćmy. Poza tym może chronić naszą skórę przed promieniami ultrafioletowymi.
Luteina przede wszystkim chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a w szczególności nasze oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wspomaga zdrowie oczu, pomagając tłumić stany zapalne, pomagając poprawić ostrość widzenia, chroniąc tkankę oka przed uszkodzeniami słonecznymi, pomagając chronić przed postępem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zmniejszając ryzyko zaćmy. Poza tym może chronić naszą skórę przed promieniami ultrafioletowymi.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?