Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Lucuma

Klasyfikacja:
Lucuma to owoc drzewa Pouteria lucuma, pochodzącego z Ameryki Południowej i dorastającego do 20 metrów wysokości. Zwykle rośnie na niskich wysokościach. Lucuma jest bogata w składniki odżywcze i staje się coraz bardziej popularna ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Jest uważana za symbol płodności i została nazwana "złotem Inków". Przypomina awokado, z wyjątkiem miąższu, który jest ciemnopomarańczowy z ciemnobrązową pestką. W smaku jest słodka, a jednocześnie ma niski indeks glikemiczny i dlatego jest odpowiednia dla diabetyków.
Ze względu na swój pomarańczowy miąższ, prawdopodobnie nie jest zaskoczeniem, że Lucuma zawiera dużą ilość beta-karotenu, którego nasz organizm potrzebuje do lepszego widzenia, promowania wzrostu komórek, a nawet wspomagania reakcji immunologicznych. Ponadto Lucuma jest również bardzo bogata w żelazo, cynk, witaminę B3, wapń i białko. Witamina B3 jest szczególnie bogata w Lucumę. Ma ona wpływ na produkcję energii i pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu nerwowego.
Lucuma zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy), które należą do silnych przeciwutleniaczy i mają udowodniony pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych. Wpływa również na pracę mózgu, a u dzieci na jego prawidłowy rozwój.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z