Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Liposomalna witamina C

Witamina C (kwas askorbinowy) to witamina, której nasz organizm potrzebuje do tworzenia naczyń krwionośnych, chrząstek, mięśni i kolagenu w kościach. Jest również niezbędna w procesie gojenia. Możemy znaleźć ją w żywności takiej jak słodkie ziemniaki, papryka, melony, owoce cytrusowe, czerwona kapusta, truskawki, kiwi czy szparagi.

Korzyści z przyjmowania witaminy C:

  • Wspiera układ odpornościowy - Być może najczęstszym powodem, dla którego suplementujemy witaminę C, jest wspieranie odporności. Witamina C wzmacnia naszą odporność na dwa sposoby. Po pierwsze, stymuluje produkcję białych krwinek i makrofagów (są to komórki, które pochłaniają obce cząsteczki, drobnoustroje i uszkodzone komórki), a po drugie, chroni te komórki przed uszkodzeniem (np. wolnymi rodnikami),stymuluje ich funkcjonowanie.
  • Pomaga naprawiać tkanki i leczyć rany.
  • Promuje wchłanianie żelaza.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Pomaga zachować zdrową skórę i włosy.
  • Zmniejsza zmęczenie i uczucie wyczerpania.
  • Przyczynia się do produkcji kolagenu.
  • Reguluje poziom histaminy - histamina jest substancją produkowaną przez układ odpornościowy i w większym stopniu prowadzi do stanów zapalnych i innych problemów.

Witamina C jest jednym z ważnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i pomagają usuwać wolne rodniki. W ten sposób przeciwutleniacze wzmacniają naturalne mechanizmy obronne organizmu i zwalczają stany zapalne.



Korzyści zdrowotne witaminy C są więc dla nas oczywiste, jednak witamina ta jest niedoborowa w populacji. Dzieje się tak dlatego, że biodostępność jest ograniczona, ponieważ cząsteczki witaminy C są kruche i podatne na wiele czynników. Spożywanie niewystarczających ilości i poddanych obróbce cieplnej produktów bogatych w witaminę C jest zwykle główną przyczyną jej niedoboru i dlatego należy ją przynajmniej uzupełniać. Do 60% witaminy C ulega zniszczeniu podczas gotowania. Suplementacja witaminą C jest niezbędna, ale niestety organizmowi trudno jest wchłonąć duże ilości standardowej witaminy C na raz, ze względu na jej niezdolność do przeciwstawienia się procesom trawiennym organizmu. W najlepszym przypadku organizm może wchłonąć tylko do 200 mg standardowej witaminy C na raz, reszta jest szybko wydalana z organizmu wraz z moczem. Z kolei większe dawki mogą powodować rozstrój żołądka, w tym gazy, skurcze i biegunkę.

Jak wygląda wchłanianie?

Witaminę C można znaleźć w postaci płynnej lub w tabletkach i kapsułkach. Najpopularniejsze formy doustnej witaminy C - tabletki, kapsułki, proszki, płyny, a nawet źródła dietetyczne nie są skutecznie metabolizowane. Oznacza to, że poziom witaminy C w jelitach osiąga punkt nasycenia po 200 mg. W rzeczywistości, im więcej przyjmujemy, tym mniej wchłaniamy. Tak więc bardzo mało witaminy C dociera do krwiobiegu, nie mówiąc już o komórkach, w których jest ona najbardziej potrzebna. Do niedawna dożylna suplementacja witaminą C była uważana za najskuteczniejszą metodę wchłaniania, ale metoda ta jest zarówno droga, jak i niepraktyczna. Liposomalna forma witaminy zamyka składnik odżywczy w mikroskopijnej bańce fosfolipidowej, która przenosi go bezpośrednio do komórek w ciągu kilku minut, chroniąc go przed niszczącymi elementami układu trawiennego. Mówiąc prościej, liposomy zapewniają, że cząsteczka nie ulegnie rozpadowi, zanim dotrze do komórek.


Jak liposomalna witamina C?

Witamina C jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym, gdzie organizm metabolizuje ograniczoną ilość, a reszta jest wydalana przez nerki. Liposomalna witamina C może wypełnić lukę między tradycyjną a dożylnie dostarczaną witaminą C, ponieważ zapewnia natychmiastowe i pełne zaopatrzenie komórek w składniki odżywcze, unikając ich utraty i wydalania, jak w przypadku tradycyjnej witaminy C. Technologia liposomowa jest w stanie zwiększyć wchłanianie składników odżywczych poprzez uwięzienie aktywnych składników wewnątrz błon ochronnych zwanych liposomami. Te małe pęcherzyki liposomalne składają się z dwuwarstwowych cząsteczek fosfolipidów (podobnych do błon komórkowych organizmu), które chronią zawartość i mogą ominąć soki trawienne, aby dostarczyć witaminę C bezpośrednio do komórek.Ta unikalna metoda przyjmowania witaminy C chroni ją przed utlenianiem i degradacją, zapobiegając zaburzeniom żołądkowo-jelitowym i zapewniając prawie 100-procentową biodostępność. Ponadto skład samego liposomu składa się z powłoki fosfolipidowej, która jest również wykorzystywana przez organizm do tworzenia nowych komórek. Co nie mniej ważne, przyjmowanie liposomalnej witaminy C nie wiąże się z ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych związanych z podrażnieniem żołądka, nawet przy wyższych dawkach.


Objawy niedoboru witaminy C:

  • Powolne gojenie się ran
  • Zapalenie dziąseł
  • Pogorszona produkcja kolagenu
  • Osłabiony układ odpornościowy
  • Sucha i zniszczona skóra
  • Anemia
  • Pogruchotane i opuchnięte stawy
  • zmęczenie i obniżony nastrój
  • przewlekłe stany zapalne

LipoCellTech™

to unikalna opatentowana technologia wytwarzania liposomalnej witaminy C bez użycia ciepła, ciśnienia czy chemikaliów. Technologia ta gwarantuje do 95% wchłaniania witaminy. Dla porównania, tylko 8% samej witaminy C dostaje się do krwiobiegu.
Oprócz bardzo wysokiego współczynnika wchłaniania, innymi zaletami są niewątpliwie długi okres przydatności do spożycia, lepsza dystrybucja w organizmie, stabilność produktu, brak konieczności przechowywania w niskich temperaturach oraz zawartość wyłącznie naturalnych substancji bez dodatkowych dodatków.

Zalecana dzienna dawka witaminy C:

Zgodnie z czeskimi przepisami zaleca się 80 mg, ale to nie wystarczy, a witamina C jest bezpieczna nawet w wyższych niż zalecane dawkach.

Poważne niedobory witaminy C mogą prowadzić do anemii, siniaków, krwawień i osłabienia mięśni. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C powinni przyjmować palacze, osoby z częstymi chorobami zakaźnymi oraz osoby z wysokim poziomem stresu.

Witamina C nie może być wytwarzana samodzielnie przez nasz organizm. Dlatego też musimy przyjmować ją z pożywienia, ale to często nie wystarcza i z tego powodu ważna jest suplementacja. Liposomalna witamina C może przenikać do komórki dzięki swojej fosfolipidowej powłoce, a organizm może wchłonąć znacznie więcej C niż w przypadku innych form. Możemy więc być pewni, że dostarczamy jej wystarczającą ilość.

Źródła:

https://coremedscience.com/blogs/wellness/how-to-pick-the-best-liposomal-vitamin-c
https://brainmd.com/blog/boost-immunity-with-liposomal-vitamin-c/
https://liponaturals.com/liposomal-benefits.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z