Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Lipaza

Klasyfikacja:
Lipaza to enzym wykorzystywany przez organizm do rozkładania tłuszczu na mniejsze, strawne składniki, które są łatwo wchłaniane w jelitach. Jest wydzielana przez trzustkę wraz z innymi enzymami, takimi jak amylaza i proteaza. Lipaza jest produkowana w jamie ustnej i żołądku. Jej działanie polega na przekształcaniu trójglicerydów znajdujących się w tłuszczach w monoglicerydy i dwa kwasy tłuszczowe. Jest to ważne, ponieważ jeśli tłuszcz nie zostanie całkowicie strawiony, pokryje cząsteczki żywności i zapobiegnie rozkładowi innych składników żywności, takich jak węglowodany i białka. Nemesis, kolka brzuszna i wzdęcia mogą wynikać z nieefektywnego trawienia tłuszczu z powodu niewystarczającej ilości lipazy w organizmie.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z