Liofilizacja
Liofilizacja, a także liofilizacja owoców, to stosunkowo nowy proces technologiczny, w którym owoce są zamrażane przed obniżeniem ciśnienia otoczenia. Owoce poddawane są tzw. sublimacji, w której zamrożona woda odparowuje bezpośrednio do pary wodnej, tym samym usuwając 99% wody z owoców. Owoce umieszcza się w komorze próżniowej, w której temperatura spada poniżej zera. Temperatura powoli wzrasta, a stałe cząsteczki wody przechodzą w stan gazowy, nigdy nie stając się cieczą. Struktura owocu zostaje zachowana, a jego wartość odżywcza zostaje zachowana.
Dzisiaj proces ten przeżywa rozkwit, ponieważ jest to okazja, aby cieszyć się truskawkami, malinami lub jeżynami, na przykład, nawet w miesiącach zimowych, bez utraty ich specyficznego smaku. Jednym z powszechnych nieporozumień jest to, że liofilizowane owoce zawierają więcej cukru niż świeże. Jest to mit. Prawdziwa różnica polega na koncentracji cukrów, a nie ich ilości.
>