Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Liofilizacja

Klasyfikacja:

Liofilizacja, a także liofilizacja owoców, to stosunkowo nowy proces technologiczny, w którym owoce są zamrażane przed obniżeniem ciśnienia otoczenia. Owoce poddawane są tzw. sublimacji, w której zamrożona woda odparowuje bezpośrednio do pary wodnej, tym samym usuwając 99% wody z owoców. Owoce umieszcza się w komorze próżniowej, w której temperatura spada poniżej zera. Temperatura powoli wzrasta, a stałe cząsteczki wody przechodzą w stan gazowy, nigdy nie stając się cieczą. Struktura owocu zostaje zachowana, a jego wartość odżywcza zostaje zachowana.

Dzisiaj proces ten przeżywa rozkwit, ponieważ jest to okazja, aby cieszyć się truskawkami, malinami lub jeżynami, na przykład, nawet w miesiącach zimowych, bez utraty ich specyficznego smaku. Jednym z powszechnych nieporozumień jest to, że liofilizowane owoce zawierają więcej cukru niż świeże. Jest to mit. Prawdziwa różnica polega na koncentracji cukrów, a nie ich ilości.

>

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?