Likopen
Klasyfikacja:
Likopen jest substancją sklasyfikowaną jako karotenoid. Jest to pigment, który nadaje owocom i warzywom charakterystyczny czerwony lub różowy kolor. Zawierają go na przykład pomidory, grejpfruty, owoce dzikiej róży, szparagi, czerwona papryka, czerwona kapusta i arbuz. Chociaż znajduje się w wielu produktach spożywczych, można go również przyjmować w postaci suplementów, ale w tym przypadku ważne jest, aby obserwować interakcje i niektóre leki.
Likopen jest jednym z silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wspierają układ odpornościowy. Ponadto chroni przed chorobami układu krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu LDL we krwi. Może zapobiegać postępowi raka piersi lub prostaty, chronić skórę przed promieniami UV i zapobiegać oparzeniom słonecznym. Może zmniejszać ryzyko poważnej choroby oczu, w której dochodzi do utraty widzenia centralnego (zwyrodnienie plamki żółtej) i może zmniejszać ból. Działanie likopenu jest szczególnie doceniane przez sportowców, ponieważ likopen przyspiesza regenerację mięśni
.
Likopen jest jednym z silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wspierają układ odpornościowy. Ponadto chroni przed chorobami układu krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu LDL we krwi. Może zapobiegać postępowi raka piersi lub prostaty, chronić skórę przed promieniami UV i zapobiegać oparzeniom słonecznym. Może zmniejszać ryzyko poważnej choroby oczu, w której dochodzi do utraty widzenia centralnego (zwyrodnienie plamki żółtej) i może zmniejszać ból. Działanie likopenu jest szczególnie doceniane przez sportowców, ponieważ likopen przyspiesza regenerację mięśni
.