Lecytyna słonecznikowa
Klasyfikacja:
Další názvy:
Fosfatydylocholina
Lecytyna to żółtawa substancja występująca naturalnie w tkankach naszych ciał i w roślinach.Lecytyna słonecznikowa może nie być tak powszechna jak lecytyna sojowa, ale wiele osób już ją preferuje, próbując uniknąć GMO w swojej diecie. Podczas gdy soja jest genetycznie modyfikowana w dużych ilościach, nasiona słonecznika nie są.
Kluczową różnicą między lecytyną sojową a lecytyną słonecznikową jest to, że ekstrakcja lecytyny sojowej wykorzystuje chemikaliatakie jak aceton i heksan, podczas gdy ekstrakcja lecytyny słonecznikowej odbywa się poprzez tłoczenie na zimno bez użycia jakichkolwiek chemikaliów.
Największe zalety lecytyny jest zdolność do obniżania poziomu cholesterolu oraz wspomagania układu krwionośnego i nerwowego. Kwasy tłuszczowe obecne w lecytynie słonecznikowej są bogate w cholinę, która jest wykorzystywana przez prawie każdą komórkę w organizmie i jest kluczowym składnikiem błony komórkowej. Pomaga również w odbudowie i ochronie tkanki kostnej.