Syntetické neutrální látky
Syntetický = umělý. Syntetické látky jsou analogy látek přírodních. Pokud se nějaká přírodní látka v průběhu věků osvědčila pro konkrétní použití, stala se vyhledávanou a díky tomu mnohdy za určitý čas nedostupnou, kvůli jejím omezeným a často těžce dostupným zdrojům. Proto se chemici po celém světě již více než století snaží nejúčinnější přírodní látky kopírovat a vytvářet tak jejich syntetické kopie, nebo variace, které jsou levnější a dostupnější pro populaci.
Zajímavosti: průlomovou syntetickou látkou 20. století byl Penicilin. Odhaduje se, že tato látka zachránila kolem 82 milionů životů.
Výhodou syntetických látek je jejich vyšší dostupnost, nižší cena, mnohem delší trvanlivost a obsahová stálost, rozdílná a mnohdy nižší reaktibilita při alergiích.
Specifikace syntetických neutrálních látek:
Část syntetických látek nemusí mít ve směsích pro organizmus žádný pozitivní efekt, ale přesto mohou mít zásadní vliv na celkovou kvalitu produktu, například prodloužením jeho trvanlivosti, zlepšením jeho konzistence, vůně, chuti, atd. Takové látky zařazujeme do kategorie synteticky neutrálních látek.
Zajímavosti: průlomovou syntetickou látkou 20. století byl Penicilin. Odhaduje se, že tato látka zachránila kolem 82 milionů životů.
Výhodou syntetických látek je jejich vyšší dostupnost, nižší cena, mnohem delší trvanlivost a obsahová stálost, rozdílná a mnohdy nižší reaktibilita při alergiích.
Specifikace syntetických neutrálních látek:
Část syntetických látek nemusí mít ve směsích pro organizmus žádný pozitivní efekt, ale přesto mohou mít zásadní vliv na celkovou kvalitu produktu, například prodloužením jeho trvanlivosti, zlepšením jeho konzistence, vůně, chuti, atd. Takové látky zařazujeme do kategorie synteticky neutrálních látek.
1,2 - heksanodiol
Akrylany/C10-30 krosspolimer akrylanu alkilu
Cytrynian glinu
Amyl Cinnamal
Alkohol amylocynamonowy
Glukozyd arachidylu
Kwas benzoesowy
Benzoesan benzylu
Salicylan benzylu (pochodzenia naturalnego)
Glikol butylenowy
C12-13 mleczan alkilu
C13-15 Alkan
Cl 15850
CI 74260
Etyloheksylogliceryna
Alkohol izopropylowy
mirystynian izopropylu
Palmitynian izopropylu
Maltodekstryna
Kwas stearynowy
Krzemian magnezu
Krzemian wapnia
Aromat
Sorbinian potasu
Chlorek disteroiloetylodimoniowy
Glukozyd laurylowy
Dimetikon
Metosiarczan cetrymonium
Krosspolimer dimetikonowy
Hydroksyetyloceluloza
Stearoiloglutaminian sodu
Karbomer sodu
Fenoksyetanol
Tetraizostearynian pentaerytrytylu
Dipeptyd Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate
Metosiarczan disteroiloetylohydroksyetylomonu
Bis (C13-15 alkoksy) PG-modimetikon
Sadza
hydroksypropyl kokodimonu hydrolizat białka pszenicy
Glikol propylenowy
Silikony
Herbicydy
Laurylosiarczan sodu
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?