Syntetické neutrální látky
Syntetický = umělý. Syntetické látky jsou analogy látek přírodních. Pokud se nějaká přírodní látka v průběhu věků osvědčila pro konkrétní použití, stala se vyhledávanou a díky tomu mnohdy za určitý čas nedostupnou, kvůli jejím omezeným a často těžce dostupným zdrojům. Proto se chemici po celém světě již více než století snaží nejúčinnější přírodní látky kopírovat a vytvářet tak jejich syntetické kopie, nebo variace, které jsou levnější a dostupnější pro populaci.
Zajímavosti: průlomovou syntetickou látkou 20. století byl Penicilin. Odhaduje se, že tato látka zachránila kolem 82 milionů životů.
Výhodou syntetických látek je jejich vyšší dostupnost, nižší cena, mnohem delší trvanlivost a obsahová stálost, rozdílná a mnohdy nižší reaktibilita při alergiích.
Specifikace syntetických neutrálních látek:
Část syntetických látek nemusí mít ve směsích pro organizmus žádný pozitivní efekt, ale přesto mohou mít zásadní vliv na celkovou kvalitu produktu, například prodloužením jeho trvanlivosti, zlepšením jeho konzistence, vůně, chuti, atd. Takové látky zařazujeme do kategorie synteticky neutrálních látek.
Zajímavosti: průlomovou syntetickou látkou 20. století byl Penicilin. Odhaduje se, že tato látka zachránila kolem 82 milionů životů.
Výhodou syntetických látek je jejich vyšší dostupnost, nižší cena, mnohem delší trvanlivost a obsahová stálost, rozdílná a mnohdy nižší reaktibilita při alergiích.
Specifikace syntetických neutrálních látek:
Část syntetických látek nemusí mít ve směsích pro organizmus žádný pozitivní efekt, ale přesto mohou mít zásadní vliv na celkovou kvalitu produktu, například prodloužením jeho trvanlivosti, zlepšením jeho konzistence, vůně, chuti, atd. Takové látky zařazujeme do kategorie synteticky neutrálních látek.
1,2 - heksanodiol
Akrylany/C10-30 krosspolimer akrylanu alkilu
Cytrynian glinu
Amyl Cinnamal
Alkohol amylocynamonowy
Glukozyd arachidylu
Kwas benzoesowy
Benzoesan benzylu
Salicylan benzylu (pochodzenia naturalnego)
Glikol butylenowy
C12-13 mleczan alkilu
C13-15 Alkan
Cl 15850
CI 74260
Etyloheksylogliceryna
Alkohol izopropylowy
mirystynian izopropylu
Palmitynian izopropylu
Maltodekstryna
Kwas stearynowy
Krzemian magnezu
Krzemian wapnia
Aromat
Sorbinian potasu
Chlorek disteroiloetylodimoniowy
Glukozyd laurylowy
Dimetikon
Metosiarczan cetrymonium
Krosspolimer dimetikonowy
Hydroksyetyloceluloza
Stearoiloglutaminian sodu
Karbomer sodu
Fenoksyetanol
Tetraizostearynian pentaerytrytylu
Dipeptyd Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate
Metosiarczan disteroiloetylohydroksyetylomonu
Bis (C13-15 alkoksy) PG-modimetikon
Sadza
hydroksypropyl kokodimonu hydrolizat białka pszenicy
Glikol propylenowy
Silikony
Herbicydy
Laurylosiarczan sodu
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.