Nebezpečné látky
Látky, u kterých je jejich toxicita prokázána, nebo odbornou veřejností předpokládaná, označujeme jako nebezpečné látky. Vzhledem k pomalému administrativnímu procesu v ČR i EU obecně se může stát, že se tyto látky stále mohou nacházet v množství produktů na našem trhu, proto doporučujeme vždy číst složení všech výrobků a potravin, které přinášíte domů jak pro vás, tak vaši rodinu. Produkty obsahující tyto látky jsou často velmi lákavé svou cenou.
Brainmarket.cz takové výrobky striktně bojkotuje a přináší klientům vždy pouze kvalitu a naprostou zdravotní nezávadnost.
Brainmarket.cz takové výrobky striktně bojkotuje a přináší klientům vždy pouze kvalitu a naprostou zdravotní nezávadnost.
3 - kamfora benzylidenowa
2 - metylorezorcynol
Benzizotiazolinon
Bisfenol A
Butylowany hydroksyanizol
Cocamide DEA
Imidazolidynylomocznik
Butylokarbaminian jodopropionylu
Oksybenzon
4-metylobenzyliden
Homosolat
2-METYLOREZORNICOL
Ksenoestrogeny
Triklosan
Formaldehyd
Pestycydy
Fosforany organiczne
Benzofenon
Glikol polietylenowy
MEA
DEA
SLES
chlorohydrat glinu
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.