Lactobacillus brevis
Klasyfikacja:
Lactobacillus brevis to rodzaj bakterii kwasu mlekowego występujących w produktach mlecznych, w szczególności w jogurcie i sfermentowanej żywności, takiej jak kiszona kapusta i marynowane warzywa. Są one wykorzystywane w produkcji piwa i wina. Występują w niewielkich ilościach w organizmie człowieka i mleku matki.
Lactobacillus brevis jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego. Leczy biegunkę u dzieci, a u dorosłych promuje aktywność komórek NK, które są komórkami niszczącymi patogeny i wzmacniają układ odpornościowy. Lactobacillus brevis pomaga organizmowi zwalczać infekcje, wspiera zdrowie dziąseł i serca. Niektóre badania wskazują, że może poprawiać nastrój. Może zwiększać skuteczność antybiotyków.
Zalecana dzienna dawka dla dzieci wynosi od 5 do 10 miliardów CFU dziennie, podczas gdy dla dorosłych zalecana ilość wynosi od 10 do 20 miliardów CFU dziennie.
Lactobacillus brevis jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego. Leczy biegunkę u dzieci, a u dorosłych promuje aktywność komórek NK, które są komórkami niszczącymi patogeny i wzmacniają układ odpornościowy. Lactobacillus brevis pomaga organizmowi zwalczać infekcje, wspiera zdrowie dziąseł i serca. Niektóre badania wskazują, że może poprawiać nastrój. Może zwiększać skuteczność antybiotyków.
Zalecana dzienna dawka dla dzieci wynosi od 5 do 10 miliardów CFU dziennie, podczas gdy dla dorosłych zalecana ilość wynosi od 10 do 20 miliardów CFU dziennie.