L-selenometionina
Klasyfikacja:
Další názvy:
Selenometionina, L-selenometionina
Selenometionina jest naturalnie występującym alfa aminokwasem, który jest aminokwasem posiadającym grupę aminową związaną z atomem węgla przylegającym do grupy karboksylanowej (węgiel alfa). Selenometionina zawiera selen związany z metioniną w celu optymalnego wchłaniania. Selen jest ważnym minerałem, którego organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego ważne jest, aby dostarczać go z dietą lub suplementami. Niski poziom selenu może negatywnie wpływać na zdrowie serca, stawów, oczu, układu odpornościowego, układu hormonalnego i rozrodczego. Selen jest ważny w wielu reakcjach biochemicznych, w których działa jako kofaktor do redukcji enzymów przeciwutleniających. Ze względu na łatwość utleniania pozwala obniżyć poziom reaktywnych związków tlenu, do których należą wolne rodniki mogące uszkadzać komórki.
Selenometionina występuje w postaci ciała stałego, które jest rozpuszczalne w wodzie. Selenometionina bierze udział w wielu reakcjach enzymatycznych. Jest to szczególnie bezpieczna forma selenu, ponieważ nie uwalnia selenu nieorganicznego do organizmu.
Selenometioninę można znaleźć w imbirze, czerwonym ryżu, roślinach strączkowych, orzechach brazylijskich i ziarnach zbóż.
Występuje w 2 formach, które znane są jako enancjomery (2 substancje, które mają tę samą sumę i wzór strukturalny, ale układ przestrzenny ich cząsteczek jest lustrzanym odbiciem i nie można ich zidentyfikować w tym samym czasie):L-selenometionina i D-selenometionina.
Selenometionina może włączać się do białek w miejsce metioniny bez wpływu na strukturę i funkcję białek, zapewniając możliwość odwracalnego odkładania selenu w narządach i tkankach.
L-selenometionina wspomaga pracę tarczycy, wspiera układ odpornościowy. Może regulować zdrowy poziom cholesterolu. Wspomaga zdrowie serca.
Selenometionina występuje w postaci ciała stałego, które jest rozpuszczalne w wodzie. Selenometionina bierze udział w wielu reakcjach enzymatycznych. Jest to szczególnie bezpieczna forma selenu, ponieważ nie uwalnia selenu nieorganicznego do organizmu.
Selenometioninę można znaleźć w imbirze, czerwonym ryżu, roślinach strączkowych, orzechach brazylijskich i ziarnach zbóż.
Występuje w 2 formach, które znane są jako enancjomery (2 substancje, które mają tę samą sumę i wzór strukturalny, ale układ przestrzenny ich cząsteczek jest lustrzanym odbiciem i nie można ich zidentyfikować w tym samym czasie):L-selenometionina i D-selenometionina.
Selenometionina może włączać się do białek w miejsce metioniny bez wpływu na strukturę i funkcję białek, zapewniając możliwość odwracalnego odkładania selenu w narządach i tkankach.
L-selenometionina wspomaga pracę tarczycy, wspiera układ odpornościowy. Może regulować zdrowy poziom cholesterolu. Wspomaga zdrowie serca.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?