L-glutamina
Klasyfikacja:
L- Glutamina jest klasyfikowana jako aminokwas warunkowo niezbędny. Pełni wiele funkcji w organizmie. Przede wszystkim jest budulcem białek, stanowi istotną część układu odpornościowego i jest zaangażowana w zdrowie jelit. Nasze ciała są w stanie wytworzyć ten aminokwas i w rzeczywistości jest on najobficiej występującym aminokwasem w organizmie.L-glutamina znajduje się jednak również w wielu produktach spożywczych. Glutamina występuje w 2 formach, takich jak L-glutamina i D-glutamina, które różnią się układem molekularnym.
Największa ilość znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, wołowina, a źródła roślinne to ryż lub kukurydza.
L-glutamina odgrywa ważną funkcję wukładzie odpornościowym, ponieważ podczas choroby lub urazu organizm może nie być w stanie wyprodukować wystarczającej ilości L-glutaminy, dlatego zaleca się jedynie suplementację. Suplementy L-glutaminy mogą pomóc poprawić funkcjonowanie i ochronić białka w organizmie. L-glutamina pomaga utrzymać barierę między jelitami a resztą ciała, jest źródłem energii dla komórek w jelitach i pomaga w prawidłowym wzroście komórek jelit. Jest również odpowiedni dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, pomaga zmniejszyć i odczuwać ból podczas ćwiczeń.
Największa ilość znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, wołowina, a źródła roślinne to ryż lub kukurydza.
L-glutamina odgrywa ważną funkcję wukładzie odpornościowym, ponieważ podczas choroby lub urazu organizm może nie być w stanie wyprodukować wystarczającej ilości L-glutaminy, dlatego zaleca się jedynie suplementację. Suplementy L-glutaminy mogą pomóc poprawić funkcjonowanie i ochronić białka w organizmie. L-glutamina pomaga utrzymać barierę między jelitami a resztą ciała, jest źródłem energii dla komórek w jelitach i pomaga w prawidłowym wzroście komórek jelit. Jest również odpowiedni dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, pomaga zmniejszyć i odczuwać ból podczas ćwiczeń.