Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

L-glutamina

Klasyfikacja:
L- Glutamina jest klasyfikowana jako aminokwas warunkowo niezbędny. Pełni wiele funkcji w organizmie. Przede wszystkim jest budulcem białek, stanowi istotną część układu odpornościowego i jest zaangażowana w zdrowie jelit. Nasze ciała są w stanie wytworzyć ten aminokwas i w rzeczywistości jest on najobficiej występującym aminokwasem w organizmie.L-glutamina znajduje się jednak również w wielu produktach spożywczych. Glutamina występuje w 2 formach, takich jak L-glutamina i D-glutamina, które różnią się układem molekularnym.
Największa ilość znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, wołowina, a źródła roślinne to ryż lub kukurydza.

L-glutamina odgrywa ważną funkcję wukładzie odpornościowym
, ponieważ podczas choroby lub urazu organizm może nie być w stanie wyprodukować wystarczającej ilości L-glutaminy, dlatego zaleca się jedynie suplementację. Suplementy L-glutaminy mogą pomóc poprawić funkcjonowanie i ochronić białka w organizmie. L-glutamina pomaga utrzymać barierę między jelitami a resztą ciała, jest źródłem energii dla komórek w jelitach i pomaga w prawidłowym wzroście komórek jelit. Jest również odpowiedni dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, pomaga zmniejszyć i odczuwać ból podczas ćwiczeń.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?