Kwas rozmarynowy
Klasyfikacja:
Kwas rozmarynowy jest głównym składnikiem rozmarynu. Ma działanie tonizujące i pomaga poprawić układ odpornościowy. Jjest to połączenie kwasu 3,4-dihydrofenylooctowego i kwasu kawowego,, które są połączone ze sobą wiązaniem estrowym, które jest określane jako fenylopropanoid. Kwas rozmarynowy może być ekstrahowany z rozmarynu(Rosmarinus officinalis). Właściwości przeciwzapalne są bardzo silne.Używany w leczeniu schorzeń takich jak astma oskrzelowa, zapalenie stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzody trawienne, a nawet rak. Kwas rozmarynowy jest również stosowany w postaci konserwantów żywności, konserwantów kosmetycznych oraz aromatów do żywności i napojów. W swojej naturalnej postaci ten składnik roślinny od dawna stosowany jest w celu poprawy pamięci i nastroju.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?