Kwas kaprylowy
Klasyfikacja:
Další názvy:
Kwas oktanowy, kwas kaprylowy
Kwas kaprylowy, zwany również kwasem oktanowym, jest kwasem tłuszczowym występującym w mleku matki, mleku kokosowym i oleju palmowym. Jest to średniołańcuchowy nasycony kwas tłuszczowy szeroko stosowany w produkcji barwników, perfum i środków dezynfekujących. Jego główną zaletą jest to, że pomaga zoptymalizować mikrobiom jelitowy, stosowany w leczeniu infekcji drożdżakowych i przewlekłych chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna, nadciśnienie, nietolerancja laktozy, otyłość, a do użytku zewnętrznego nadaje się do leczenia trądziku i bakteryjnych infekcji skóry.
Kwas kaprylowy może nie być odpowiedni dla osób z chorobami wątroby lub niedociśnieniem (niskim ciśnieniem krwi), ponieważ wiadomo, że zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych może komplikować chorobę.
Kwas kaprylowy może nie być odpowiedni dla osób z chorobami wątroby lub niedociśnieniem (niskim ciśnieniem krwi), ponieważ wiadomo, że zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych może komplikować chorobę.