Kwas fitynowy
Kwas fitynowy jest unikalną naturalną substancją występującą w nasionach roślin. Zyskał uwagę ze względu na swój wpływ na wchłanianie minerałów. Kwas fitynowy hamuje wchłanianie żelaza, cynku i wapnia i może sprzyjać niedoborom minerałów. Służy jako główna forma magazynowania fosforu w nasionach. Następnie, gdy nasiona kiełkują, fitynian jest rozkładany i uwalniany jest fosfor. Fosfor jest wykorzystywany przez młodą roślinę. Kwas fitynowy jest również znany jako heksafosforan inozytolu lub IP6. Wszystkie jadalne nasiona, zboża, rośliny strączkowe i orzechy zawierają kwas fitynowy w różnych ilościach. Niewielkie ilości znajdują się również w korzeniach i bulwach. Kwas fitynowy upośledza (hamuje) wchłanianie przez organizm cynku, żelaza, wapnia i innych minerałów.
Jak zmniejszyć ilość kwasu fitynowego?
- Moczenie - Zboża, orzechy i rośliny strączkowe są często moczone przez noc w wodzie, aby zmniejszyć zawartość fitynianów.
- Kiełkowanie - Kiełkowanie nasion, ziaren i roślin strączkowych - znane również jako kiełkowanie - powoduje rozkład fitynianów.
- Fermentacja - Kwasy organiczne wytwarzane podczas fermentacji promują rozkład fitynianów. Fermentacja mlekowa jest preferowaną metodą, na przykład w produkcji zakwasu.