Kurkuma
Klasyfikacja:
Další názvy:
Szafran indyjski, Curcuma longa, Złota przyprawa
Kurkuma to indyjska przyprawa, która ma zazwyczaj żółty kolor. Należy do rodziny imbirowatych i osiąga około metra wysokości. Roślina jest używana ze względu na swój korzeń, który jest tradycyjnie używany w kuchni indyjskiej i jest częścią popularnego curry.
Kurkuma jest znaczącym przeciwutleniaczem, dzięki czemu jest bardzo pomocna w walce z wolnymi rodnikami. Ważną substancją jest kurkumina. flawonoidy i ma wiele pozytywnych skutków dla ludzkiego organizmu. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i antybakteryjne. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, przeciwdziałając tym samym zatykaniu się ścian naczyń krwionośnych (miażdżycy). Wspomaga aktywność mózgu. Między innymi poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, przeciwdziałając tworzeniu się kamieni żółciowych.
Kurkumina może pomóc odwrócić wiele etapów procesu choroby serca.Poprawia funkcjonowanie śródbłonka, który tworzy ścianę naczyń krwionośnych, zapobiegając dysfunkcji śródbłonka, która wiąże się z niezdolnością śródbłonka do regulowania ciśnienia krwi lub krzepnięcia krwi.
Kurkumina jest pozyskiwana z korzenia głównie poprzez ekstrakcję, ale sam korzeń może być przygotowany w postaci wywaru.
Kurkuma jest znaczącym przeciwutleniaczem, dzięki czemu jest bardzo pomocna w walce z wolnymi rodnikami. Ważną substancją jest kurkumina. flawonoidy i ma wiele pozytywnych skutków dla ludzkiego organizmu. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i antybakteryjne. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, przeciwdziałając tym samym zatykaniu się ścian naczyń krwionośnych (miażdżycy). Wspomaga aktywność mózgu. Między innymi poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, przeciwdziałając tworzeniu się kamieni żółciowych.
Kurkumina może pomóc odwrócić wiele etapów procesu choroby serca.Poprawia funkcjonowanie śródbłonka, który tworzy ścianę naczyń krwionośnych, zapobiegając dysfunkcji śródbłonka, która wiąże się z niezdolnością śródbłonka do regulowania ciśnienia krwi lub krzepnięcia krwi.
Kurkumina jest pozyskiwana z korzenia głównie poprzez ekstrakcję, ale sam korzeń może być przygotowany w postaci wywaru.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.