Ksylitol
ksylitol jest związkiem organicznym, który znany jest również jako cukier drzewny lub cukier brzozowy. Jest stosowany jako składnik cukierków, gumy do żucia, lodów, czekolady, marmolad i jako słodzik stołowy. Ze względu na niską liczbę kalorii, jest stosowany zamiast cukru i nie podnosi poziomu cukru we krwi. ksylitol znajduje się w owocach, zwłaszcza malinach, śliwkach i truskawkach, warzywach, kukurydzy, owsie, grzybach i drewnie brzozowym. Ponieważ jest to rafinowany słodzik, nie zawiera minerałów, witamin ani białka. ksylitol wspomaga odchudzanie, utrzymuje poziom cukru we krwi (u osób z cukrzycą, otyłością), pomaga zapobiegać próchnicy zębów i zapobiega zapaleniu dziąseł, zwiększa wchłanianie wapnia w układzie pokarmowym i zwalcza drożdże Candida albicans.
Jedną z wielu zalet ksylitolu jest to, że nie szkodzi naszym zębom i nie powoduje próchnicy. Wręcz przeciwnie! Działa nawet jako zapobieganie próchnicy zębów. Jest podobny w smaku i konsystencji do białego cukru.