Ksylanaza
Klasyfikacja:
Další názvy:
Trichoderma longibrachiatum
ksylanaza to enzym, który ma pozytywny wpływ na trawienie i ogólne zdrowie człowieka. ksylanaza jest wytwarzana przez grzyby i bakterie. Ludzie nie mogą wytwarzać ksylanazy, ale niektóre bakterie jelitowe mogą. Ksylanaza rozkłada ksylan, który jest rodzajem hemicelulozy i jest najpowszechniejszym polisacharydem w przyrodzie, na cukier prosty ksylozę. Ksylanaza zapobiega problemom trawiennym, zapobiega nadmiernemu tworzeniu się gazów, poprawia strawność i wchłanianie składników odżywczych oraz niszczy biofilmy różnych mikroorganizmów, które mogą powodować infekcje.Niedobór tego enzymu powoduje: nadmierne tworzenie się gazów, zgagę, biegunkę, zaparcia, trądzik, niski poziom energii, alergie, zapalenie stawów i wysoki poziom cholesterolu.