Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Korzyści płynące ze spożywania herbaty Matcha

Herbata Matcha, czy też Maccha, to starożytny napój przygotowywany z drobno zmielonego, jasnozielonego proszku pochodzącego z rośliny Camellia sinensis. Jest to naturalna, organiczna zielona herbata, która ma długą historię. Najwcześniejsze wzmianki o niej pochodzą z Chin i Japonii, gdzie była stosowana jako lek na różne dolegliwości, a później głównie ze względu na jej zdolność do przyspieszania metabolizmu i zwiększania koncentracji.

aroma, aromatic, buddha


Ciekawostką w przypadku tej herbaty jest jej uprawa. Kilka tygodni przed zbiorami, pole krzewu herbacianego jest zacienione, aby uniknąć bezpośredniego światła słonecznego, a roślina znajduje się w niemal całkowitej ciemności. Roślina kompensuje wtedy brak światła poprzez zwiększoną produkcję chlorofilu i aminokwasów. Ogólnie rzecz biorąc, dzięki tej formie uprawy roślina zachowuje więcej korzyści odżywczych i uzyskuje ciemniejszy odcień zieleni.
Badania nad herbatą matcha i zawartymi w niej substancjami ujawniły szereg korzyści zdrowotnych dla ludzi:

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy

Herbata matcha jest najważniejszym źródłem katechin. Katechiny to potężne naturalne antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki uszkadzają lub niszczą komórki, prowadząc do różnych chorób.

Mutacje i uszkodzenia komórek mogą prowadzić do chorób serca, przedwczesnego starzenia się, a nawet raka. Nadmiar wolnych rodników zaostrza stan zapalny i pogarsza sytuację, gdy organizm walczy z infekcją. Ponadto nadmiar wolnych rodników może powodować stres oksydacyjny, czyli brak równowagi między produkcją wolnych rodników a zdolnością organizmu do równoważenia ich szkodliwych skutków za pomocą przeciwutleniaczy.

Według badań, liczba niektórych katechin w herbacie matcha jest do 137 razy wyższa niż w innych rodzajach zielonej herbaty.

Ochrona wątroby

Zdrowa wątroba jest ważna dla naszego zdrowia i odgrywa kluczową rolę w wypłukiwaniu toksyn i przetwarzaniu składników odżywczych. To właśnie herbata matcha może mieć pozytywny wpływ na zdrowie wątroby.

Analiza 15 badań wykazała, że regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko chorób wątroby.
Kolejne badanie przeprowadziło badania na 80 pacjentach z chorobą wątroby spowodowaną niezwykle wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie. Po 12 tygodniach spożywania ekstraktu z zielonej herbaty u pacjentów nastąpiło znaczne obniżenie poziomu enzymów wątrobowych, co jest oznaką uszkodzenia wątroby.


Zwiększona uwaga, pamięć i wydajność mózgu


Matcha zawiera również związek o nazwie L-teanina wytwarzający hormony takie jak dopamina i serotonina, które poprawiają nastrój, wzmacniają pamięć i sprzyjają lepszej koncentracji. Stwierdzono również, że L-teanina zwiększa aktywność fal alfa w mózgu, co zwiększa poziom serotoniny, GABA i dopaminy, wywołuje efekty relaksacyjne i może pomóc zmniejszyć stres.
W badaniu, w którym uczestnicy spożywali herbatę matcha lub baton zawierający 4 gramy proszku matcha, stwierdzono, że matcha powodowała zwiększenie uwagi i pamięci w porównaniu z grupą kontrolną.

Ponadto, herbata matcha zawiera większą ilość kofeiny niż tradycyjna zielona herbata, a to właśnie kofeina została powiązana z pozytywnym wpływem na mózg, uwagę i pamięć.

Wsparcie dla serca


Choroby serca są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Wykazano, że picie zielonej herbaty w szczególności może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, chroniąc przed chorobami serca.

Może również pomóc w zapobieganiu utlenianiu cholesterolu LDL, a w rezultacie odkładaniu się cholesterolu.

Tak więc, w połączeniu ze zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia, picie zielonej herbaty może pomóc utrzymać zdrowe i silne serce.

Wspomaga odchudzanie

Większość suplementów odchudzających zawiera "ekstrakt z zielonej herbaty", ponieważ zielona herbata jest znana ze swojej zdolności do redukcji masy ciała.

Badania pokazują, że istnieje wzrost metabolizmu i zwiększone spalanie tłuszczu związane z konsumpcją zielonej herbaty.
Jedno badanie wykazało, że gdy zielona herbata była spożywana podczas umiarkowanych ćwiczeń, nastąpił wzrost spalania tłuszczu aż o 17%.
Analiza 11 badań wykazała, że zielona herbata redukowała masę ciała, a następnie pomagała utrzymać zredukowaną wagę.

Chociaż badania te koncentrowały się głównie na ekstrakcie z zielonej herbaty, matcha pochodzi z tej samej rośliny i powinna mieć taki sam, jeśli nie większy efekt.

Przeciwzapalne


Zielona herbata zawiera polifenole, związki, z których EGCG jest najbardziej znany. Związek ten ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić zapalne choroby jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna.


herbata, Chiang Mai, matcha


Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z