Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Koper włoski

Klasyfikacja:
Další názvy:
Foeniculum vulgare
Koper włoski to wieloletnie zioło należące do rodziny mirrowatych. Koper włoski pochodzi z regionu śródziemnomorskiego i jest stosowany głównie jako roślina lecznicza oraz jako przyprawa do słodkich i pikantnych potraw. Niektórzy uważają koper włoski za warzywo, inni za przyprawę. Smak kopru włoskiego jest lekko ostry i słodki. Koper włoski jest nieco podobny do kopru. Wszystkie jego części są wykorzystywane w diecie - liście, łodyga, korzeń (cebula) i nasiona.Zawiera wiele substancji korzystnych dla ludzi, w tym anetol, przeciwutleniacze (kwercetyna, apigenina), terpeny, witaminy C, B, A, K, E, wapń, żelazo, chrom, miedź, magnez, mangan, nikiel, ołów, cynk i niezbędne aminokwasy.

Koper włoski ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, takich jak zaparcia lub biegunka i jest stosowany jako lek na wzdęcia, nawet u niemowląt. Jest przyjmowany w postaci herbaty lub naparów. Działa dezynfekująco, oczyszczając błony śluzowe dróg oddechowych, co pomaga w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Ma łagodne działanie moczopędne. Przeciwdziała bezsenności. Zmniejsza bóle menstruacyjne i objawy menopauzy. Pomaga w leczeniu depresji i stanów lękowych. Pomaga w leczeniu zapalenia stawów. Poprawia funkcjonowanie i aktywność nerek i wątroby. Reguluje ciśnienie krwi.
Do użytku zewnętrznego koper włoski nadaje się do płukania oczu.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z