Kolagen rybi typu I
Kolagen rybi jest głównie typu I i jest białkiem kolagenowym pochodzącym z ryb. Kolagen typu I znajduje się wszędzie w organizmie poza tkanką chrzęstną. Stanowi on do 70% naszej skóry. Kolagen rybi pozyskiwany jest ze skóry, łusek, płetw i kości ryb. Ważne jest, aby monitorować źródło kolagenu rybiego, tak aby pochodził z dziko złowionych ryb, które mają niższą zawartość rtęci, są wolne od pestycydów i antybiotyków (ryby hodowlane są narażone na ryzyko ich zawartości).
Kolagen rybi typu I zawiera glicynę, prolinę i sód.
Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Pomaga przeciwdziałać starzeniu się skóry, zmniejsza liczbę zmarszczek. Poprawia nawilżenie skóry, poprawia jej elastyczność. Może zmniejszać widoczność cellulitu. Wspomaga gojenie się skóry i poprawia stan blizn. Wspomaga wytrzymałość i siłę kości, zapobiega utracie masy kostnej (osteoporozie). Może stabilizować poziom cukru we krwi.