Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Kokos

Klasyfikacja:
Další názvy:
Cocos nucifera

jednym z największych nasion na świecieużywanym do rozmnażania roślin. Botanicznie, owocem drzewa kokosowego jest pestkowiec, a nie orzech. Kokos jest rodzajem owocu, wydrążonym, niekulistym owocem drzewa kokosowego z twardą skorupą na zewnątrz, białym miąższem i wodą kokosową zawartą wewnątrz. Mierzy 20-30 cm i waży 2,5 kg. Rośnie na palmach kokosowych, głównie w regionach tropikalnych od ponad 4500 lat, a ostatnio zyskał na popularności ze względu na swój smak, zastosowania kulinarne i korzyści zdrowotne. Jest używany do produkcji wody kokosowej, mleka, oleju i smacznego miąższu.

Surowy, biały miąższ wewnątrz orzecha kokosowego ma jędrną konsystencję i pyszny, lekko słodki smak. W swojej przetworzonej formie, zwykle znajduje się posiekany lub starty. Suszony miąższ kokosa jest zwykle tarty i używany do pieczenia i gotowania, a także może być dalej przetwarzany na mąkę. Mleko kokosowe i śmietanka kokosowa są wytwarzane poprzez wyciskanie surowego, startego miąższu. Olej kokosowy jest również ekstrahowany z miąższu. Wewnątrz wnęki orzecha znajduje się naturalnie woda kokosowa.
Kora owocu daje włókno kokosowe.

Owoce kokosowe mają znaczące korzyści odżywcze . Są one niskie w węglowodany i wysokie w błonnik i tłuszcz . W przeciwieństwie do wielu innych owoców, które są bogate w węglowodany, kokosy dostarczają głównie tłuszczu. O89% tłuszczu w mięsie to tłuszcze nasycone . Większość tych tłuszczów to średniołańcuchowe trójglicerydy, które wraz z błonnikiem znajdującym się w miąższu kokosa mogą przyczyniać się do utraty wagi, zdrowia serca, trawienia, zdrowia mózgu, poziomu cukru we krwi i odporności.

Kokos zawiera również białko, kilka ważnych minerałów i niewielką ilość witamin z grupy B . Minerały w kokosie są zaangażowane w wiele funkcji w organizmie człowieka. Kokosy w szczególności mają wysoką zawartość manganu, który jest niezbędny dla zdrowia naszych kości i metabolizmu węglowodanów i białek. Więcej jsą bogate w miedź i żelazo , które tworzą czerwone krwinki, a także naselen , ważny przeciwutleniacz, który chroni komórki.Kokos zawiera wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

W kosmetyce kokos stosowany jest głównie w balsamach do ciała, kremach i żelach pod prysznic.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.