Kokos
jednym z największych nasion na świecieużywanym do rozmnażania roślin. Botanicznie, owocem drzewa kokosowego jest pestkowiec, a nie orzech. Kokos jest rodzajem owocu, wydrążonym, niekulistym owocem drzewa kokosowego z twardą skorupą na zewnątrz, białym miąższem i wodą kokosową zawartą wewnątrz. Mierzy 20-30 cm i waży 2,5 kg. Rośnie na palmach kokosowych, głównie w regionach tropikalnych od ponad 4500 lat, a ostatnio zyskał na popularności ze względu na swój smak, zastosowania kulinarne i korzyści zdrowotne. Jest używany do produkcji wody kokosowej, mleka, oleju i smacznego miąższu.
Surowy, biały miąższ wewnątrz orzecha kokosowego ma jędrną konsystencję i pyszny, lekko słodki smak. W swojej przetworzonej formie, zwykle znajduje się posiekany lub starty. Suszony miąższ kokosa jest zwykle tarty i używany do pieczenia i gotowania, a także może być dalej przetwarzany na mąkę. Mleko kokosowe i śmietanka kokosowa są wytwarzane poprzez wyciskanie surowego, startego miąższu. Olej kokosowy jest również ekstrahowany z miąższu. Wewnątrz wnęki orzecha znajduje się naturalnie woda kokosowa. Kora owocu daje włókno kokosowe.
Owoce kokosowe mają znaczące korzyści odżywcze . Są one niskie w węglowodany i wysokie w błonnik i tłuszcz . W przeciwieństwie do wielu innych owoców, które są bogate w węglowodany, kokosy dostarczają głównie tłuszczu. O89% tłuszczu w mięsie to tłuszcze nasycone . Większość tych tłuszczów to średniołańcuchowe trójglicerydy, które wraz z błonnikiem znajdującym się w miąższu kokosa mogą przyczyniać się do utraty wagi, zdrowia serca, trawienia, zdrowia mózgu, poziomu cukru we krwi i odporności.
Kokos zawiera również białko, kilka ważnych minerałów i niewielką ilość witamin z grupy B . Minerały w kokosie są zaangażowane w wiele funkcji w organizmie człowieka. Kokosy w szczególności mają wysoką zawartość manganu, który jest niezbędny dla zdrowia naszych kości i metabolizmu węglowodanów i białek. Więcej jsą bogate w miedź i żelazo , które tworzą czerwone krwinki, a także naselen , ważny przeciwutleniacz, który chroni komórki.Kokos zawiera wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
W kosmetyce kokos stosowany jest głównie w balsamach do ciała, kremach i żelach pod prysznic.