Koci pazur
Klasyfikacja:
Další názvy:
Koci pazur, Uncaria tomentosa
Jest to gatunek drzewa pochodzący z amazońskich lasów deszczowych i innych miejsc w Ameryce Południowej i Północnej. Jego liany wspinają się na wysokość za pomocą haczykowatych kolców przypominających kocie pazury, od których roślina wzięła swoją nazwę. Kilka badań wykazało, że koci pazur może potencjalnie zwiększać liczbę białych krwinek, zwiększając w ten sposób odpowiedź układu odpornościowego na zwalczanie infekcji i wirusów.
Koci pazur zawiera epikatechinę, silny przeciwutleniacz wspomagający zdrowie serca, który może również zmniejszać ryzyko cukrzycy. Zawiera również kwas oleinowy, substancję, która zwalcza infekcje wirusowe i wspiera zdrowie wątroby. Ponadto zawiera kwasy chinowe, które zostały zbadane pod kątem ich zdolności do umożliwienia lepszego działania przeciwutleniaczy w organizmie.
Od wieków był stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, stanów zapalnych lub gorączki. Koci pazur może stymulować układ odpornościowy, pomaga rozluźnić mięśnie gładkie (takie jak jelita), rozszerza naczynia krwionośne i jest skuteczny w obniżaniu ciśnienia krwi. Ponadto działa jako diuretyk. Między innymi ma właściwości przeciwutleniające, pomagając organizmowi wyeliminować cząsteczki znane jako wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
Koci pazur zawiera epikatechinę, silny przeciwutleniacz wspomagający zdrowie serca, który może również zmniejszać ryzyko cukrzycy. Zawiera również kwas oleinowy, substancję, która zwalcza infekcje wirusowe i wspiera zdrowie wątroby. Ponadto zawiera kwasy chinowe, które zostały zbadane pod kątem ich zdolności do umożliwienia lepszego działania przeciwutleniaczy w organizmie.
Od wieków był stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, stanów zapalnych lub gorączki. Koci pazur może stymulować układ odpornościowy, pomaga rozluźnić mięśnie gładkie (takie jak jelita), rozszerza naczynia krwionośne i jest skuteczny w obniżaniu ciśnienia krwi. Ponadto działa jako diuretyk. Między innymi ma właściwości przeciwutleniające, pomagając organizmowi wyeliminować cząsteczki znane jako wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?