Koła z nakrętkami
Klasyfikacja:
Další názvy:
Nakrętka koła
Orzech kola pochodzi z tropikalnych lasów deszczowych Afryki i wywodzi swoją nazwę od drzew z rodzaju Cola. Drzewo orzecha kola zawiera kofeinę i w niektórych kulturach jest uważane za dar godny podarowania plemiennym kapitanom i wodzom. Kofeina działa jako stymulant ośrodkowego układu nerwowego. Kofeina zmienia aktywność niektórych neuroprzekaźników w mózgu, prowadząc do zwiększonego poziomu energii, skupienia i alergii.
Jednym z powodów, dla których orzech kola jest klasyfikowany jako zdrowa żywność, są jego składniki chemiczne. Choć nie jest on bogaty w składniki odżywcze w tradycyjnym znaczeniu, to jednak jego skład chemiczny zapewnia wiele krótko- i długoterminowych korzyści zdrowotnych. Każdy orzech kola zawiera około 2-3,5% kofeiny i 1-2,5% teobrominy.
Jednym z powodów, dla których orzech kola jest klasyfikowany jako zdrowa żywność, są jego składniki chemiczne. Choć nie jest on bogaty w składniki odżywcze w tradycyjnym znaczeniu, to jednak jego skład chemiczny zapewnia wiele krótko- i długoterminowych korzyści zdrowotnych. Każdy orzech kola zawiera około 2-3,5% kofeiny i 1-2,5% teobrominy.
Oba te związki działają jako "środki rozszerzające naczynia krwionośne", rozszerzając naczynia krwionośne i zwiększając przepływ krwi do mózgu.funkcje poznawcze i czujność.
Ponadto składa się również z teofiliny, związków fenolowych, takich jak flobafeny, epikatechina, D-katechina i kwas taninowy.Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?