Kasza manna
Semolina (Triticum durum) to specjalny gatunek pszenicy, który stanowi jedynie około 8% światowej produkcji. Jest to rodzaj twardej pszenicy, która po zbiorach jest mielona na semolinę, która jest następnie wykorzystywana do produkcji makaronu w różnych kształtach. Makaron z semoliny może być wytwarzany z całych ziaren lub tylko z wnętrza ziarna. Makaron pełnoziarnisty ma również wyższą zawartość białka i składników mineralnych.
Oprócz wyższej zawartości błonnika, jest on kulinarnie lepszy, ponieważ nie skleja się, zachowuje swój kształt i lepiej trzyma sos. Podobnie jak zwykła pszenica, semolina zawiera gluten, więc nie jest odpowiednia dla osób z celiakią lub tych, którzy z jakiegoś powodu unikają glutenu. Równie ważne, jak wybór odpowiedniego makaronu, jest przestrzeganie zasad jego przygotowania. Włosi gotują makaron tak, aby był al dente, czyli do ugryzienia. Oprócz odpowiedniej konsystencji, warto pamiętać, że im dłużej gotujesz makaron, tym bardziej wzrasta jego indeks glikemiczny.