Karotenoidy
Klasyfikacja:
Další názvy:
Tetraterpeny
Karotenoidy to pigmenty występujące w roślinach i algach. To właśnie te pigmenty barwią owoce i warzywa na żółto, czerwono i pomarańczowo. W przeciwieństwie do innych witamin, są one rozpuszczalne w tłuszczach i korzystnie wpływają na gotowanie.
W ludzkim organizmie karotenoidy działają jako przeciwutleniacze. Są one podzielone na dwie grupy - ksantofile i karoteny.
Znanych jest ponad 600 różnych rodzajów karotenoidów, a do najczęściej występujących należą:
- beta karoten
- luteina
- glikopen
- alfa karoten
Niektóre karotenoidy po uwolnieniu do organizmu przekształcane są w witaminę A.
Karotenoidy biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniuukładu odpornościowego, siatkówki oka i układu sercowo-naczyniowego. Te przeciwutleniacze chronią również komórki przed wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?