Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Karczoch zwyczajny

Klasyfikacja:
Další názvy:
Cynara cardunculus
Karczoch jest byliną, której łodygi mogą dorastać do jednego metra wysokości. Liście karczocha tworzą rozetę, są duże, naprzemianległe i jajowate.
Z ważnych substancji zawiera cynarynę magnezową, flawonoidy, śluz, błonnik, garbniki, inulinę, taninę, kwasy organiczne, witaminę A, witaminy z grupy B, enzymy, pochodne flawonu (cynarozyd i skolimozyd) i inne substancje.
Karczoch jest jednym z najlepszych leków na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Zwiększa produkcję żółci, a także jej wydalanie, wspomaga detoksykację wątroby i wydalanie szkodliwych substancji z moczem. Obniża poziom cukru we krwi. Zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?