Karagen
Karagen, określany również jako E407, jest ekstraktem z czerwonych wodorostów zwanych rdestnicą kędzierzawą, które są również powszechnie znane jako mech irlandzki lub karagen. Jest to jadalny wodorost pochodzący z Wysp Brytyjskich, gdzie jest powszechnie stosowany w kuchni od setek lat. Wodorosty te są często stosowane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający i żelujący, a także są odpowiednie dla wegan. Można je również znaleźć w kosmetykach (żele do skóry, żele do włosów, szampony, pianki), farmaceutykach lub w postaci suplementu diety.
Karagen zawiera szereg minerałów, głównie wapń, magnez, cynk i mangan. W karagenie obecne są równieżbiałko, witamina A, cukier, skrobia, witamina B1, żelazo, sód, fosfor i miedź. Jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych, ponieważ pomaga nawilżać i odżywiać skórę. Dba również o włosy, które wzmacnia i regeneruje.
Karagen to bogate w składniki odżywcze wodorosty, które zawierają beta karoten i silne przeciwutleniacze, które pomagają chronić skórę przed wolnymi rodnikami i zwalczać oznaki starzenia. Zawiera związek znany jako karagen, który tworzy tarczę ochronną, która zapewnia skórze dodatkową ochronę przed szkodliwymi wpływami środowiska. Wyciąg z karagenu zapewnia optymalne nawilżenie, chroni, zmiękcza i łagodzi skórę. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe i fenole, które pomagają utrzymać naturalny film ochronny skóry i są skuteczne w walce z suchością.
Karagen ma również korzystny wpływ na włosy. Działa jak odżywka do włosów, wzmacnia włosy, wspomaga ich wzrost, zwiększa połysk i łagodzi skórę głowy.
Karagen jest również stosowany jako naturalny silikon, który nadaje kremom jedwabistość.
Od 60. Według niektórych badań, karagen może powodować stany zapalne, owrzodzenia przewodu pokarmowego i uszkodzenia systemu zdrowotnego.Zdegradowany karagen jest czynnikiem rakotwórczym i nie jest zatwierdzony. Występuje głównie w daniach wegańskich i wegetariańskich. Można go znaleźć w śmietanie, lodach, mleku migdałowym, kokosowym, konopnym, ryżowym i sojowym, wegańskich serach, deserach bezmlecznych i twarogu.
Skutki uboczne mogą obejmować stany zapalne, wzdęcia, zespół jelita drażliwego, raka okrężnicy, alergie pokarmowe, nietolerancję glukozy.