Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Karagen

Klasyfikacja:
Další názvy:
Karagen, Chondrus Crispus, Puchatek

Karagen, określany również jako E407, jest ekstraktem z czerwonych wodorostów zwanych rdestnicą kędzierzawą, które są również powszechnie znane jako mech irlandzki lub karagen. Jest to jadalny wodorost pochodzący z Wysp Brytyjskich, gdzie jest powszechnie stosowany w kuchni od setek lat. Wodorosty te są często stosowane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający i żelujący, a także są odpowiednie dla wegan. Można je również znaleźć w kosmetykach (żele do skóry, żele do włosów, szampony, pianki), farmaceutykach lub w postaci suplementu diety.

Karagen zawiera szereg minerałów, głównie wapń, magnez, cynk i mangan. W karagenie obecne są równieżbiałko, witamina A, cukier, skrobia, witamina B1, żelazo, sód, fosfor i miedź. Jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych, ponieważ pomaga nawilżać i odżywiać skórę. Dba również o włosy, które wzmacnia i regeneruje.

Karagen to bogate w składniki odżywcze wodorosty, które zawierają beta karoten i silne przeciwutleniacze, które pomagają chronić skórę przed wolnymi rodnikami i zwalczać oznaki starzenia. Zawiera związek znany jako karagen, który tworzy tarczę ochronną, która zapewnia skórze dodatkową ochronę przed szkodliwymi wpływami środowiska. Wyciąg z karagenu zapewnia optymalne nawilżenie, chroni, zmiękcza i łagodzi skórę. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe i fenole, które pomagają utrzymać naturalny film ochronny skóry i są skuteczne w walce z suchością.

Karagen ma również korzystny wpływ na włosy. Działa jak odżywka do włosów, wzmacnia włosy, wspomaga ich wzrost, zwiększa połysk i łagodzi skórę głowy.

Karagen jest również stosowany jako naturalny silikon, który nadaje kremom jedwabistość.

Od 60. Według niektórych badań, karagen może powodować stany zapalne, owrzodzenia przewodu pokarmowego i uszkodzenia systemu zdrowotnego.Zdegradowany karagen jest czynnikiem rakotwórczym i nie jest zatwierdzony. Występuje głównie w daniach wegańskich i wegetariańskich. Można go znaleźć w śmietanie, lodach, mleku migdałowym, kokosowym, konopnym, ryżowym i sojowym, wegańskich serach, deserach bezmlecznych i twarogu.

Skutki uboczne mogą obejmować stany zapalne, wzdęcia, zespół jelita drażliwego, raka okrężnicy, alergie pokarmowe, nietolerancję glukozy.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.