Kapsułki żelatynowe
Kapsułki żelatynowe składają się z zewnętrznej powłoki i wewnętrznej substancji, która zawiera aktywne cząsteczki i może składać się z płynu, pasty lub zawiesiny. Powłoka kapsułki żelatynowej wykonana jest z żelatyny, która pochodzi głównie z wieprzowiny i wołowiny, a także składa się z wody i plastyfikatora, aby zapewnić długotrwałą elastyczność. Są hermetycznie zamknięte i szczelne.
Zalety kapsułek żelatynowych: są łatwo strawne, szybko rozpuszczają się w żołądku, zwiększają biodostępność słabo rozpuszczalnych składników odżywczych, zwiększają skuteczność składników odżywczych (koenzym Q10, karotenoidy i ekstrakty ziołowe), ukrywają nieprzyjemny zapach niektórych leków. Kolejną zaletą jest bezpieczeństwo zdrowotne żelatyny. Kapsułki żelatynowe są łatwe do połknięcia.