Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Kakao

Klasyfikacja:

Drzewa kakaowca, które zostały pierwotnie udomowione w Ameryce Południowej około 5000 lat temu, można obecnie znaleźć w regionach równikowych na całym świecie.

Kakao jest produkowane poprzez mielenie niepalonych ziaren kakaowca (Theobroma cacao). Dzięki temu zachowuje korzyści zdrowotne, jakie przynosi ciału i umysłowi. Prażenie ziaren znacznie zmniejsza zawartość flawonoidów w kakao, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Warto również zwrócić uwagę na wysoką zawartość teobrominy. Jest to substancja podobna do kofeiny, która stymuluje ośrodkowy układ nerwowy. Nie jest jednak tak silna jak kofeina, więc nie trzeba się martwić, że po kakao nie zaśniemy. Tebromina uspokaja również drogi oddechowe, stymuluje serce lub obniża ciśnienie krwi.

Ziarna kakaowca rozwijają swój smak i konsystencję w procesie fermentacji, zanim zostaną przetworzone na proszek kakaowy. Podczas produkcji kakao w proszku, przetwórcy stosują bardzo wysokie temperatury do ziaren kakaowych, które dają gładką konsystencję i słodki smak, który ludzie lubią w wypiekach lub gorącym kakao. Kakao w proszku jest mniej gorzkie niż kakao, ale traci część swoich wartości odżywczych podczas przetwarzania.

Ziarna kakaowca przeznaczone do produkcji kakao w proszku i śruty kakaowej nie są prażone w tak wysokich temperaturach. Zamiast tego są one przetwarzane w niskich temperaturach, a następnie mielone na proszek. proszek kakaowy jest dość gorzki, ale zachowuje więcej oryginalnych wartości odżywczych ziarna.

Kakao to superżywność bogata w korzyści zdrowotne, takie jak witaminy, minerały, alkaloidy, przeciwutleniacze i polifenole. Kakao jest bogatym źródłem minerałów. Trzy łyżki stołowe uzupełnią prawie dzienną dawkę potasu, wapnia, magnezu, żelaza lub cynku, a także zawierają flawony i przeciwutleniacze.

Kakao ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, poprawia funkcje poznawcze, chroni neurony przed uszkodzeniem oksydacyjnym i może mieć właściwości przeciwnowotworowe.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?