Jeżyna - liście
Klasyfikacja:
Další názvy:
Rubus
Chociaż jeżyna jest uprawiana głównie dla swoich owoców, jej liście są również wykorzystywane ze względu na swoje właściwości lecznicze. Suszone liście są używane do produkcji herbaty.
Liście jeżyny zawierają żelazo, witaminę C, kwas chlorogenowy, garbniki i flawonoidy - kwercetynę i kemferol.
Lecznicze działanie liści obejmuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Herbata z liści jeżyny jest stosowana w leczeniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Leczy biegunkę. Ze względu na zawartość żelaza pomaga w leczeniu anemii. Liście są stosowane bezpośrednio na skórę w postaci okładów, które są stosowane w leczeniu wysypek skórnych, ran i hemoroidów.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?